I veckan drar en värmebölja in över Sörmland och Sverige. Att peka på några varma dagar och ropa klimatförändringar är inte seriöst – men trenden är däremot tydlig. Söndagen den 21 juli var den varmaste dagen på jorden som någonsin uppmätts, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Det nya rekordet är dock bara en del av en trend, för det tidigare rekordet för världens varmaste dag sattes senast förra året i juli. Faktum är att varje månad sedan juni 2023 har slagit nya värmerekord.
Klimatförändringen går inte att blunda för. Eller, den borde inte gå att blunda för. Men ändå gör många det, för här och nu går det ju bra. Det är ett kortsiktigt tänk som kommer få förödande konsekvenser.
Sverige har relativt få klimatförnekare. Forskning från Göteborgs universitet uppskattar att bara ungefär sex procent av svenskar kan betraktas som klimatförnekare, som inte tror att klimatförändringar är ett resultat av mänskliga aktiviteter. Jag är inte särskilt oroad över dessa fåtal procent, som primärt verkar bo på internets mörka hörn och som i all väsentlighet saknar inflytande. Det jag däremot är orolig för är den stora massan av klimatförsenare.
De som förvisso erkänner att det finns en klimatförändring som är skapad av människan, men som inte ser någon brådska med att bemöta problemet. De ställer ofta ekonomi mot åtgärder för att bekämpa klimatförändringar, trots att detta är en falsk motsättning. Klimatförsenare finns det gott om, och till skillnad från klimatförnekarna finns dessa i höga maktpositioner. Ett tydligt exempel på en klimatförsenare med makt är Ebba Busch, som tror att vi kan bulka koldioxid nu för att i en senare framtid minska våra utsläpp.
I Naturvårdsverkets senaste undersökning från 2021 framkommer att 86 procent av svenskar instämmer i att det är mycket eller ganska viktigt att sätta in samhällsåtgärder för att minska klimatförändringen. Det är förvisso en hög siffra, men det innebär även att 14 procent, drygt var sjunde person, inte förstår hur viktigt det är att vidta åtgärder mot klimatförändringarna.
Kanske är det inte märkligt. Även om vi får rapporter om mer extrema väder och höjda temperaturer är det få i Sverige som märker av klimatförändringarna i sitt dagliga liv. Många minns varma dagar och översvämningar från sin barndom och menar att det är normalt – det är inget att alarmeras över. Men bara för att katastrofen kommer smygandes innebär det inte att den inte kommer slå till otroligt hårt. Och vi behöver därför agera nu – innan de stora skadorna redan skett.
Att argumentera emot klimatförnekare är slöseri med energi. Det vi istället behöver göra är att bemöta klimatförsenarna, som gärna ser att vi kan ta tag i den gröna omställningen någon annan gång, senare, när vi klarat av andra politiska mål först. Vi har inte tid att vänta, och därför är klimatförsenare ett större hot än klimatförnekarna.