Slut på cirkus Tories – eller bara ett varv till?

Han blir den tredje brittiske premiärministern på bara ett par månader. Är Rishi Sunak rätt person för att ena sitt parti – och inte minst landet?

Ledare 26 oktober 2022 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

"Min son har genomlevt fyra finansministrar, tre inrikesministrar, två premiärministrar och två monarker. Han har precis fyllt fyra månader." Ett av förra veckans mest virala inlägg på Twitter, skrivet av en journalist, tecknar en klockren bild av det turbulenta läget i den brittiska politiken.
Snart kan ytterligare en premiärminister läggas till listan. I måndags valdes Rishi Sunak valdes till ny partiledare för konservativa Tories och fick därmed uppdraget att bilda en ny regering, där han blir landets nya premiärminister.
I ett kort tal sade han att han vill ena såväl landet som partiet, men det kommer att krävas betydligt mer än väl valda ord, om målet är att sätta punkt för den politiska cirkus som britterna har genomlevt det senaste halvåret.
 

Allt började när det avslöjades att Boris Johnson hade anordnat flera fester på Downing Street 10 – mitt under de omfattande pandemirestriktioner som han själv infört. Johnson, som var landets premiärminister, hade till slut inget annat alternativ än att avgå. Sedan dess har Tory-partiets interna liv fått de svenska Liberalernas senaste mandatperiod att framstå som lågmäld.

Efter Johnsons avgång stod valet mellan Liz Truss och Rishi Sunak. Truss vann, men efter veckor av kritik och fadäser visade mätningar att det konservativa partiet störtdök i opinionen. Hennes politik riskerade att tillintetgöra Winston Churchills gamla parti. Truss fick blott 44 dagar på Downing Street 10, och lär främst bli ihågkommen som personen som varit premiärminister kortast tid i den moderna eran.
 

undefined
Liz Truss vann tidigare i år över Rishi Sunak i kampen om partiledarskapet för brittiska Tories och därmed premiärministerposten, men föll sedan på eget val av politik. Just nu är partiet i djup kris också i opnionen.

I första hand handlade hennes problem om budgeten som hennes regering presenterade. Värdet på det brittiska pundet dök, oron på marknaden blev mer utbredd. För Sunak är det tacksamt att efterträda en illa omtyckt företrädare. Men han kommer att behöva fatta en rad impopulära beslut för att stärka landets ekonomi.
Sedan brexit, och dess kampanj bestående av tomma löften om självbestämmande och en blomstrande ekonomi, har britternas ekonomiska utveckling halkat efter jämförbara länder. Till en början handlade det om instabiliteten som följde beslutet om att lämna EU. Därefter har det blivit tydligt att problemen är allvarligare än så. Enligt Eurostat har Storbritanniens handel med EU minskat med drygt 13 procent, och den stora knäckfrågan är hur landet ska få fart på tillväxten igen

Där kommer den tidigare finansministern Rishi Sunaks erfarenheter väl till hands. Även om det blir särskilt svårt sett till den usla utgångspunkten. Om han skulle mista stödet från partikollegorna i parlamentet förväntas han dock utlysa ett extra val. Med nuvarande opinionsläge skulle frågan då inte vara om oppositionspartiet Labour vinner makten, utan snarare med hur många mandat den segern kammas hem. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa