Slutet på Ukrainakriget lär dröja

Förre ÖB Johan Hederstedt har nog helt rätt, slutet på kriget i Ukraina sker inte i närtid.

Ledare 28 april 2022 05:50
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det var en intressant chat-stund som SN-läsarna hade på sn.se med före detta överbefälhavaren Johan Hederstedt. Det krig som pågår i vår närhet engagerar och oroar. Dess följder är något som finns med i vår vardag på många håll. Allt från mötet med flyktingar i medier eller i vardagen till rapporterna om vad som sker där borta och de hjälpinsatser som görs – civilt och militärt – för att bistå ukrainarna i en svår tid. 

Men det väcker också andra frågor.

 

Går vi med i Nato? Hur det blir det med framtida mönstring? Finns det risk för ett tredje världskrig? 

Det var bara några av de frågor som Nyköpingsbon Johan Hederstedt, som var ÖB mellan 2000 och 2003, fick tackla. Han är även ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

En av frågorna, från signaturen Anna, var: När tror du att detta krig tar slut?

Hans svar var att det kommer att ta tid: ”Det kommer att vara perioder med mycket intensiva strider, det kommer ske stora förluster och uppoffringar hos den civila befolkningen. Men det kommer också vara perioder där det är relativt lugnt, ett lågintensivt krig.”

 

Det tål att ha i minnet. Även om Putinregimens förnyade anfall inte skulle vinna någon terräng och köra slut på de styrkor som just nu finns till ryssarnas förfogande, betyder det inte automatiskt att kriget tar slut. Inte heller om de ukrainska försvararna skulle lyckas att stegvis pressa angriparen bakåt, ut ur ockuperade områden och tillbaka mot ryska gränsen. Även om det sistnämnda onekligen skulle förbättra läget för Ukrainas del.

För att nå fred måste båda sidor vara redo att sluta fred, att föredra detta framför fortsatt konflikt. Där är vi inte än, på långa vägar.


 
 
 
 
 
 
Kriget i Ukraina

Explosioner vid militära flygfält i Ryssland

Ukraina
Explosioner vid militära flygfält i Ryssland

Många orter avskurna från elnätet i Ukraina

Ukraina
Många orter avskurna från elnätet i Ukraina
Visa fler
Ämnen du kan följa