Alla behöver goda nyheter – här är två fulla nävar

Geotermisk energi, lyft för kakaobönder, hoppfull cancerforskning och en sällsynt mångfoting – det finns en hel del att glädjas åt!

En ny typ av choklad som både smakar och gör gott? Japp, och det är bra för kakaobönders ekonomi.

En ny typ av choklad som både smakar och gör gott? Japp, och det är bra för kakaobönders ekonomi.

Foto: Frank May

Ledare2024-10-01 11:44
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Kosmos är på frammarsch! I mitten av september genomfördes den första kommersiella rymdpromenaden någonsin, i SpaceX regi. I samma veva slogs även ett nytt rekord för antal människor som kretsade kring jordens omloppsbana samtidigt – hela 19 personer!

2. Det svenska bolaget Baseload kapital, som globalt investerar i och utvecklar klimatsmart geotermisk energi, har nyligen säkrat över 600 miljoner kronor i finansiering. Medel som kommer att användas för att kommersialisera sin nuvarande portfölj av projekt.

3. En ny tillverkningsmetod för choklad kan bidra både till minskat matsvinn och högre inkomster för kakaobönder! Genom att använda hela kakaofrukten i tillverkningsprocessen har forskare i Schweiz tagit fram en ny typ av choklad som både smakar och gör gott!

undefined
Ett återställt ekosystem i New Orleans, USA, lockar hundratals fågelarter.

4. Renare hav kan anas i horisonten! Stiftelsen Ocean Cleanup, som redan avlägsnat 450 ton skräp från Stilla havet, har visat att all plast i Stilla havet skulle kunna tas bort inom 10 år för en kostnad av 7,5 miljarder dollar.

5. Nya framsteg inom cancerforskningen! Just nu pågår kliniska studier för världens första lungcancervaccin. Lungcancer är den främsta orsaken till cancerrelaterade dödsfall globalt, och detta nya framsteg har därför potentialen att rädda miljontals liv årligen! 

6. I New Orleans (USA) har 16 hektar våtmark återställts i en park. Det återställda ekosystemet lockar hundratals fågelarter, liksom bidrar till ett naturligt skydd mot stormar. Projektet leddes av ett lokalt initiativ, där grannarna tröttnade på att se decennier av försummelse.

undefined
Just nu pågår kliniska studier för världens första lungcancervaccin. Håll tummarna för att det lyckas!

7. Finska och norska forskare har upptäckt mikrober i Norra ishavet som potentiellt kan användas för att skapa nya typer av antibiotika! Det är ett viktigt framsteg då antibiotikaresistens är ett allvarligt och växande problem. 

8. Brasiliens havssköldpaddor blir friskare – tack vare att vattenkvalitén höjts efter rengöringsinsatser! Brasilien är hem för fem av de sju arter av havssköldpaddor som finns i världen, och insatserna är därför avgörande för arternas överlevnad! 

9. Med hjälp av AI har forskare upptäckt antika underjordiska akvedukter! Tekniken togs initialt fram för att genomsöka gammalt spionmaterial, men den lyckades i stället hitta viktiga arkeologiska pusselbitar.

10. En forskningsexpedition till Madagaskar för att återupptäcka arter som inte har haft en dokumenterad observation på minst ett decennium hade stor framgång! Bland de 20 arter de återupptäckte hittade forskarna bland annat en mångfoting som inte synts till på över 126 år!