FN:s klimatpanels senaste rapport ger en tydlig redovisning av de enorma problem som höjda temperaturer och klimatförändringar medför. Effekterna skiljer sig åt mellan områden och världsdelar, men stigande medeltemperaturer och mer extrema väderfenomen är tyvärr redan på dödligt allvar.
Mänskligheten har fortfarande makten att motverka och begränsa många av de problem som allt tydligare gör sig gällande. Det är viktigt, för utan hopp blir allt etter värre.
Även om detta inte alltid är en fråga som står i centrum för samhällsdebatt och inhemska problembeskrivningar, är klimatförändringarna alltid en faktor i alla framtidsscenarier. Även om effekterna på nära håll skiljer sig från exempelvis effekterna på andra håll bara i Europa. Det är upp till oss att alla hitta smartare sätt att leva bra liv och som också kan bli tillgängligt för fler.
Mycket är bekant i IPCC-rapporten, men larmnivån har höjts och möjligheterna att nå Parisavtalets mål ser sämre ut än tidigare. Det är värt att notera extra hur stora städer – det globalt urbana – lyfts fram som ”hotspots” sett till uppvärmningen. Där människor har samlats, byggt tätt och trängt ihop sig bidrar det till generellt sett högre temperaturer.
Hur vi kan öka de riktigt stora städernas avkylningsfunktioner är därför värt att framhålla extra när motåtgärder mot klimatförändringarna beslutas om och forskas på. Städernas begränsade växtlighet, med trängsel bland höga byggnader och en begränsad avkylning på nätterna är en tydlig del av den globala uppvärmningen. Svaret detta är naturligtvis inte att avskaffa det urbana livet, utan att göra det urbana mer klimatvänligt – för hela världens skull.