Smartast vore att lämna för Malmberg

Stormvindarna runt Sverigedemokraternas Bertil Malmberg kan bara sluta på ett sätt. Han sparkas ur partiet och bör lämna politiken.

Bertil Malmberg (SD) är på väg att uteslutas av det egna partiet. Det kloka vore nu att också lämna de folkvalda uppdragen.

Bertil Malmberg (SD) är på väg att uteslutas av det egna partiet. Det kloka vore nu att också lämna de folkvalda uppdragen.

Foto: Jens Alvin

Ledare2021-04-29 17:40
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sverigedemokraternas Bertil Malmberg är allt annat än ovan vid att få tillsägelser i talarstolen. Han har under sina år som gruppledare i Trosa och ledamot av regionfullmäktige hamnat i den situationen då och då. Den här gången har han gått för långt. Även för det egna partiet.

Det där med vilken IQ som vissa etniska grupper har är en mer än omstridd fråga, det är avfärdat som vetenskapligt argument. Bertil Malmberg fick själv anledning att markera mot detta som vice ordförande i Sörmlandsdistriktet 2015, när en partikollega från Vingåker – bland mycket annat – gjorde utspel om IQ-nivåerna hos människor med ursprung på Afrikas Horn. 

Nu drog Malmberg fram argument från samma siffergrund. Han kan naturligtvis inte ha varit omedveten om att "vetenskapen" i detta är en vitmakt-kopplad figur. Det gäller en nordirländsk före detta professor, som har fråntagits sin emeritus-titel av det egna universitetet i Ulster 2018. Detta just med hänvisning till hans försök att göra om IQ-statistik till olika folkgruppers grundläggande egenskaper. Det finns fler märkliga och motbjudande teser i den grytan, men här finns ingen anledning att rapa upp mer.

Malmberg har varit i blåsväder förr, men den här gången har det egna partiet SD valt en hård linje. För att markera avstånd till det han har framfört i regionfullmäktige har ett uteslutningsärende startats. Detta brukar få till följd att den anmälda blir av med medlemskapet. 

Malmberg lär alltså sparkas ut ur partiet och från de interna partiuppdragen. De folkvalda positionerna förfogar han dock själv över mandatperioden ut. Det enkla och det smarta i det här läget vore förstås att lämna både talarstol och fullmäktigeplatser.