Då var det dags igen. I förra veckan fick hundratusentals människor reda på om de blivit antagna till sin drömutbildning eller inte. Nytt för denna gång är att allt fler verkar lockats av en yrkesexamen. Det är positivt, både för att trenden innebär att enskilda mer eller mindre är garanterade ett jobb efter studierna och för att bristen i kritiska yrken kan komma att minska.
Det har varit ett rekordår för ansökningar. När jag drygt en timme efter lunch på antagningsdagen försökte komma in på sajten för att se beskedet hamnade jag i en digital kö. Det uppgavs då att kön skulle ta mer än en timme. Jag fick även information om att jag maximalt fick använda sajten i 20 minuter när det väl blev min tur.
Inte särskilt förvånande var läkarprogrammet på Karolinska institutet det program som flest sökte in till, följt av ekonomiprogrammet på handelshögskolan och ett antal juristprogram i landet. Det som däremot sticker ut är att allt fler sökte utbildningar som leder till en yrkesexamen. Söktrycket ökade med 25 procent för arbetsterapeut, 12 procent för fysioterapeut och 8 procent för sjuksköterskor.
Det är på många sätt en glädjande trend. Enligt SCB finns redan nu en brist på sjuksköterskor och framöver bedöms det även bli brist på exempelvis fysioterapeuter och arbetsterapeuter. Arbetsmarknaden behöver helt enkelt fler som väljer att utbilda sig inom dessa områden. En annan tydlig trend som kan ses är att distansundervisning blir allt vanligare och utbudet av distansutbildningar ökar.
Denna kombination av trender kan visa sig vara väldigt positivt för Sörmland.
Från ett nationellt perspektiv har få människor i Sörmland eftergymnasial kompetens. Förra året hade 48,6 procent av personer i Nyköping påbörjat en eftergymnasial utbildning, medan rikssnittet låg på 55,8. Det är en utmaning, i och med att många av framtidsyrkena kommer kräva eftergymnasial kompetens. En av flera orsaker till den förhållandevis låga utbildningsgraden kan vara bristen på högre utbildningsmöjligheter i länet. Men med de nya trenderna i kombination med satsningar på Campus Nyköping, som samarbetar med flera högskolor och universitet, kan förhoppningsvis fler söka sig till en eftergymnasial utbildning. På Campus Nyköping satsas det nämligen på eftergymnasiala distans-utbildningar som leder till en yrkesexamen.
Det behöver inte nödvändigtvis vara universitetslivet eller studierna i sig som lockar till sig detta rekordår, utan helt enkelt att många ser en ny öppning. Det är när läget är kärvt på arbetsmarknaden som allt fler söker eftergymnasiala utbildningar. I Sörmland steg arbetslösheten i juni till 8,5 procent och även ungdomsarbetslösheten ökade.
Det behövs fler sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter – och färre arbetslösa. Att kunna utbilda sig till ett yrke som det finns behov av på arbetsmarknaden och att kunna göra detta på distans är därför kanske precis vad som behövs i Sörmland!