Solbackas förfall slår mot hela bygden

Det är bra att byalaget i Stjärnhov håller frågan om Solbackas förfall levande.

2017 stängdes flyktingförläggningen vid Solbacka, den forna internatskolan utanför Stjärnhov. Därefter har inget hänt. Allt står öde.

2017 stängdes flyktingförläggningen vid Solbacka, den forna internatskolan utanför Stjärnhov. Därefter har inget hänt. Allt står öde.

Foto: Jessica Edeson

Ledare2020-12-22 05:53
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är nu flera år sedan det var någon verksamhet vid det forna internatet Solbacka, som ligger naturskönt beläget vid vattnen Kyrksjön och Misteln – inte långt från tätorten Stjärnhov. Egendomen har varit till salu i ett par års tid utan att något ägarskifte har blivit av. I april var prislappen strax över 20 miljoner. 

Det lokala byalaget har aktivt försökt påverka Gnesta kommun att agera för att fastigheterna inte ska förfalla, men kommunens möjligheter är begränsade. Solbacka har en privat ägare med fullt ansvar för hur egendomen hanteras. När länsstyrelsen tittade på dessa byggnader noterades att ”vissa byggnader behöver omsorg och är delvis nedgångna” samt att det ”tekniska tillståndet inte heller är bra”. 

Solbacka var en internatskola i över 70 år – en omskriven sådan, inte minst i journalisten och författaren Jan Guillous delvis självbiografiska roman Ondskan från 1981. Därefter var Solbacka en konferensanläggning och senast var en flyktingförläggning. Efter det att förläggningen försvann för ett par år sedan har det varit stiltje på platsen. 

Med sina 13 byggnader och 83 hektar mark skulle Solbacka kunna vara en värdefull tillgång för en Grytsbygden och Stjärnhov. Men i nuläget är det tvärtom. Därför är det bra att byalaget inte låter frågan tystna. 

För ett år sedan ställde byalaget och ett antal lokala profiler krav på att Gnesta kommun skulle agera för att värna Solbacka mot förfall. Kommunen bedömde att den inte hade skäl nog att ingripa, men fick delvis bakläxa av länsstyrelsen. Det senaste beskedet är alltså kommunen nu ska försöka förmå Solbackas ägare, som själv vill sälja, att bekosta en underhållsutredning

De flesta inblandade inser att detta inte är en lättlöst fråga. Men skam den som ger sig.

Karta: Solbacka