Omvärlden håller stängt mot Sverige. Samtidigt öppnar Sverige för inhemsk rörlighet från och med 13 juni. Bara för den som inte har symptom som kan knytas till coronasmittan.
Det är en liten ljusning för besöksnäringen, att få igång den kommersiella verksamheten. Som ni kunnat läsa i SN (11/6) finns det hotell i Nyköping som redan börjar känna av en vändning – och där permitterad personal har börjat tas tillbaka så sakteliga.
Ju fler sommarjobb som kan genomföras, ju fler permitteringar som återtas och inte blir till uppsägningar, desto bättre blir förutsättningarna för återhämtning efter krisen. Ingen som driver ett café, en campingplats, hantverksbod eller vad det nu må vara, vill vara utlämnad till stödpengar i Sommarsverige och se verksamheten stå still.
Läget är svårt. En utredning som branschorganisationen Visita har gjort, med hjälp av Handels utredningsinstitut, pekar på att 80 000 arbetstillfällen riskerar att försvinna och 9 000 företag inom hotell- och restaurangbranschen är i riskzonen, trots befintliga stöd. En tredjedel av de arbetstagare som kan förväntas förlora jobbet inom besöksnäringen är lågutbildade, drygt hälften är utrikesfödda och nästan tre fjärdedelar är unga. Det är bistra siffror som behöver motverkas.
Semestra i närområdet har till och med fått ett eget ord, hemestra. Eftersom kunderna från utlandet lär bli få, hänger mycket på hur den inhemska turismen och de inhemska besöken utvecklas – och hur väl riktlinjer och råd följs.
Håll god handhygien, begränsa antalet kontakter. Det är den fysiska närheten som sprider smittan, manar Folkhälsoinstitutets generaldirektör Johan Carlson på en pressträff med näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Det här kommer att bli handspritens och armbågsutrymmets sommar. Om alla sköter sig.