Sommarlov är ingen lek för hedersutsatta barn

Sommar, sol och bekymmerslösa dagar, eller hur var det? Det hedersrelaterade förtrycket tar inte ledigt.

Risken för att fler barn gifts bort under sommaren ökar när världen öppnas upp och utlandsresor blir vanligare igen.

Risken för att fler barn gifts bort under sommaren ökar när världen öppnas upp och utlandsresor blir vanligare igen.

Foto: Kallestad, Gorm

Ledare2021-06-28 21:10
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sommarlovet är här för Sörmlands barn och unga. Varma temperaturer följs av vaccinering och sjunkande sjukdomstal i covid-19. När vi går mot ljusare tider ökar resandet och därmed risken för att barn gifts bort under sommarlovet. Föreningen Tjejers rätt i samhället (Tris) varnar nu för att fler flickor oroar sig över att bli bortgifta under sommaren (SVT, 27/6). Tris vittnar om hur flickor så unga som 10 till 12 år tvingas leva i "äktenskapsliknande förhållanden". Föreningen beskriver även fall där flickor mellan 13 och 14 år utsätts för sexuella övergrepp av "maken".

Hedersrelaterat våld och förtryck är en av vår tids största utmaningar gällande barn och unga. Stängda skolor och distansundervisning har inte heller förenklat det sociala uppföljningsarbetet under pandemin. Sommarlovet med allt vad det innebär kommer troligen leda till att fler barn utsätts, utan att det kommer till skolans eller socialtjänstens kännedom. Åtminstone inte förrän det redan är för sent. Den stora frågan är vilka flickor som över huvud taget kommer tillbaka till skolan efter sommarlovets slut.

Fler åtgärder borde sättas in från det offentliga för att stoppa det hedersrelaterade våldet. Det gäller både fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Ansvaret för våra barn ligger dock inte bara på det offentliga. Alla vuxna har ett ansvar att agera om vi känner oro för ett barn i vår närhet. Det räcker att en närstående person agerar för att rädda ett barn från förtryck och livslångt trauma.