När Sörmlands näringsliv och arbetsmarknad ska tas ur pandemins grepp hänger mycket på småföretagen. När de mindre företagen och företagarna ser möjligheter hellre än stora hinder, går samhällsutvecklingen åt rätt håll.
I en tid där smittskyddsbegränsningarna har kraftfullt begränsat affärsmöjligheterna för många verksamheter behöver vändningen mot bättre tider komma på många håll samtidigt. Fler än fyra av fem jobb kommer till i företag med färre än 50 anställda. Var tredje skattekrona som kommunerna tar in kommer från småföretagens verksamheter. Om de små företagen får det svårt, slår det hårt.
Småföretagsbarometern för 2021 släpptes i veckan. Den visar en konjunkturindikator som är negativ sett till hela landet. Den tunga faktorn i detta är förstås pandemin. En del näringar med många små företag, exempelvis besöksnäringens alla turistmål, restauranger och gästnätter, har haft det särskilt svårt.
Även med Sörmlandsögon sett har småföretagskonjunkturen gått nedåt. Men samtidigt är småföretagarna i Sörmland vid gott hopp.
”Av länets alla företag anser 77 procent att de har goda utsikter att expandera på sikt, jämfört med riksgenomsnittets 67 procent. Samtidigt vill nio av tio företag i länet växa”, noteras i barometern. Optimismen är som störst i företag med fler än 20 anställda – och sett till länet är läget som bäst i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta.
Det här kommer att behövas.
I veckan noterades återigen Sörmland för den högsta andelen arbetslösa i landet. Nyheterna om större företagsetableringar i exempelvis Nyköping är mycket välkomna och gör stor skillnad var för sig. Likväl hänger mycket av utvecklingen på de mindre företagen. De behöver ha den ekonomiska kraften att växa och möjlighet att rekrytera rätt kompetens i rätt läge. Då vänder det med kraft.