Sörmländsk sjukvård ska stå pall – i krig och fred

En starkare sörmländsk sjukvård är ett måste, i krig och fred.

Sörmländsk vård måste organiseras så att den är kostnadseffektiv till vardags, men kompetens- och resursstark nog för det oväntade.

Sörmländsk vård måste organiseras så att den är kostnadseffektiv till vardags, men kompetens- och resursstark nog för det oväntade.

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2024-05-08 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det må låta udda med tanke på Region Sörmlands kostnadskris och stora sparpaket, men den sörmländska sjukvården kommer att möta högre förväntningar och större krav. I takt med att forskningen visar på bättre sätt att bota och förebygga behöver vi kunna göra mer än i dag. All vettig vård som kan ske i hemmet – eller från distans – kommer att göras där, men våra vårdcentraler och sjukhus lär också få mer att göra.

Inte nog med det. Med Natomedlemskapet kommer ytterligare krav på vad den svenska sjukvården behöver klara av – i kris- och krig. Den som kan lyfta blicken från de egna skorna och blicka ut över situationen i omvärlden förstår att detta behövs. Vi har ett pågående förödande krig i Ukraina. Där avgörs vilka hot som vi riskerar att ställas inför, med kort varsel och till oerhört högt pris. Än värre blir det om vi står oförberedda – om allt som kan gå snett också gör det.

Den svenska sjukvården, som våra regionalt folkvalda har huvudansvaret för, har dubbla utvecklingsuppdrag. Sörmländsk vård måste organiseras så att den är kostnadseffektiv till vardags, men kompetens- och resursstark nog för det oväntade. Det kräver personal med rätt kunskaper och erfarenheter, teknik och utrymme. En annan är, vilket pandemibekämpningen visade, är att ha uthålliga lager för förbrukningsmateriel, skyddskläder och mediciner. Behovet av tillgängliga vårdplatser, sjukbäddar att kunna lägga folk i till vardags och i katastroflägen, växer. 

De förväntningar och krav som Natomedlemskapet kommer med är i linje med detta. Vi kallar det starkare totalförsvar.

undefined
Den sörmländska sjukvården kommer att möta högre förväntningar och större krav.

I vårt hörn av Sörmland finns Skavsta. Flygplatsen är strategiskt viktig infrastruktur och kan bli en måltavla för främmande makt. Vi har djuphamnen i Oxelösund med det strategiska inloppet till Bråviken och stålproduktionen vid SSAB. Framtiden kan kräva också katastrofplaner också för Studsviksområdet. 

Från vår kust är det inte långt till våra vänner i de baltiska staterna. Om inte Putin-regimens erövringsplaner krossas i Ukraina då är nya förödande krig i Östersjöns östområde och även Gotland, en fullt tänkbar och mardrömslik situation. 

Så långt de stora hoten. Samtidigt behöver den sörmländska sjukvården ha kraften att leverera sjukvård till alla sörmlänningar – i tid och till hög kvalitet. Det kräver en smart byggd vardagsorganisation.

undefined
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har att säkra resurser och stödfunktioner till det som Natomedlemskapet kräver.

Acko Ankarberg Johansson (KD), som är sjukvårdsminister, talar i Dagens Nyheter om att ”öka kapaciteten” i svensk sjukvård. Staten måste göra sitt och bistå med ekonomiska resurser och effektiva stödfunktioner till det som Natomedlemskapet kräver, också på regionnivå. Regionsjukvården får inte stökas till av alltför komplicerade omorganisationer. En enögd centraliseringsvåg kan öka kostnadseffektiviteten i stunden, där det blir mer vård på en enda plats. Men förmågan att växla upp vid kris är lika viktig i Eskilstuna som i Nyköping och Katrineholm. 

Vårdplatserna behöver bli fler. Arbetsplatserna behöver bli mer attraktiva. Beredskapen bättre. Det är beställningen i den tid som är.