Att genomgå en graviditet och därefter en förlossning är bland det mäktigaste som en person kan uppleva. Det innebär också en stor risk för många kvinnor. Tacksamt nog är Sverige en av världens bästa länder att föda i. Spädbarns- och mödradödligheten tillhör de lägsta i världen.
Allt är inte frid och fröjd för det. Skillnaderna i mödravården är stora i landet. Södermanland är en av de regioner där kvinnor är som minst nöjda med den vård som erbjuds, under graviditet och förlossning. Det är ett resultat som ingen kan ta lätt på. Det går inte att luta sig tillbaka och vara belåten med dagens vård. Om vi ska nå ett jämställt samhälle måste kvinnors vård prioriteras högre - och det måste ske omgående.
Att människor i vårt land ska erbjudas en likvärdig vård är något som omfamnas av de flesta. Trots det avgör ofta var du bor och vilket kön du har också vilken vård du får. Det är oacceptabelt.
I Sörmland ansåg bara 58 procent av de födande kvinnorna att vården hade tillgodosett deras behov under graviditeten, förlossningen och tiden efter. Hela 18 procent var missnöjda eller mycket missnöjda med den vård som erbjöds. Sådana siffror borde få alla varningsklockor att ringa hos våra regionpolitiker.
Om man inte kan tillgodose vård av tillräckligt god kvalitet för nästan varannan kvinna som ska föda barn, då har man misslyckats – och det rejält!
Kvinnosjukdomar, mödravård och gynekologi prioriteras ofta ned i vården. Kvinnor får tidigt lära sig att smärta är normalt och att det bara är att ”bita ihop”. Otaliga kvinnor, inklusive undertecknad, har besökt vården för svåra smärtor och enbart fått ett tips om att ta en värktablett. Många kvinnor lider i det tysta av förlossningsskador, endometrios och svår PMS. Det kan inte längre vara normalt att en så stor del av befolkningen ska nedprioriteras eller bortsorteras.
Den sörmländska mödravården ska ha hög kvalitet och erbjuda den trygghet som födande kvinnor förtjänar. Det måste Region Sörmland visa att man vill leva upp till.
Kvinnors smärtor, besvär och känslor måste börja tas på allvar inom den svenska vården som helhet. Kontinuerliga hälsosamtal måste bli en norm och eftervården för kvinnor måste stärkas. Ingen ung tjej som har sökt hjälp för smärta ska skickas iväg med enbart en värktablett i fickan. Alla kvinnor förtjänar och måste få en god vård, oavsett var de bor.