Sörmlänningarna måste vänja sig vid vattenbrist

Sommartorkan är här, åtminstone för alla sörmlänningar som drabbats av bevattningsförbudet.

Ledare 27 juli 2021 21:10
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I Nyköpingsområdena Edstorp, Råby och Stavik har bevattningsförbudet varit i kraft i mer än en månad. Områdena har egen råvattenbrunn och under sommarperioden ökar efterfrågan på vatten, samtidigt som brunnen saknar kapacitet för att pumpa upp tillräckligt med vatten för att möta efterfrågan (25/7). Även om Sörmland de senaste åren rapporterats ha låga grundvattennivåer beror ofta sommarens vattenbrist på så kallad kapacitetsbrist.

 

Föreningen Svenskt vatten varnar för att priset på vatten kan komma att fördubblas inom tjugo år (27/7). Vatteninfrastrukturen i Sveriges kommuner måste utvecklas avsevärt för att möta behoven, vilket naturligtvis följs av avgiftshöjningar. Sammanlagt kommer investeringarna kosta upp mot 140 miljarder kronor under en tjugoårsperiod. Det är en saftig summa som är lika tråkig som den är nödvändig. 

 

Vatten är vårt viktigaste livsmedel och en fundamental naturresurs för allt vi gör i livet. Det är enkelt att ta kranvattnet för givet när det väl fungerar, men som med allt i naturen finns det inte hur mycket som helst. Det gäller att alla sörmlänningar börjar se vattnet som en ändlig resurs som kräver hushållning. Det svenska vattnets höga kvalitet är världsunikt och det är av högsta betydelse att vi tar tillvara på det privilegiet - nu och framöver. 


Ämnen du kan följa