Stämningen är inte toppen i de ryska skyttegravarna. Den senaste tiden har det rapporterats om hur ryssarna lider brist på ammunition och att styrkorna mest verkar gå på tomgång just nu. Men ingen vet hur länge kriget kommer att pågå och om ukrainska flyktingar någonsin kommer att kunna återvända till hemlandet. Under tiden måste omvärlden stå i solidaritet med det ukrainska folket genom militärt och humanitärt stöd, men även genom att erbjuda trygghet till de som tvingas fly.
I Sverige omfattas 36 000 vuxna ukrainare av EU:s massflyktsdirektiv, vilket aktiverades strax efter krigsutbrottet för allra första gången. I praktiken innebär det att ukrainare snabbare får skydd och arbetstillstånd i EU-länderna. Många av de vuxna är unga kvinnor som kommit hit med sina barn, medan männen är kvar för att försvara landet. Barnen har rätt att gå i svensk grundskola, precis som svenska medborgare.
Tidigare har dock inte vuxna flyktingar från Ukraina haft rätt till svenskundervisning inom ramen för SFI, just på grund av att de omfattas av massflyktsdirektivet. Istället har man fått vända sig till undervisningen som bedrivits hos studieförbunden. Det har det äntligen blivit ändring på. För två veckor sedan meddelade regeringen dessutom att 100 miljoner kronor avsätts i vårändringsbudgeten för att fler ukrainare ska få lära sig svenska.
Hittills har en del kommuner tagit egna initiativ och erbjudit svenskundervisning genom SFI. Genom regeringens satsning, som gäller under andra halvan av 2023, kommer fler kommuner att kunna göra detsamma. Pengarna kommer att delas ut som statsbidrag som kan sökas av kommunerna.
Vi vet att kunskaper i det svenska språket, men också steget in på arbetsmarknaden, är några av de viktigaste verktygen för en lyckad integration. Nu får vuxna ukrainare i hela Södermanland tillgång till språkundervisning medan barnen går i skolan. SN berättade i förra veckan om Anastasia Burnukina som äntligen får lära sig svenska. Jobben är det dock arbetsgivarna som har makten över.
Efter påskledigheten börjar det bli dags för många företag att ta tag i anställningar inför sommaren. Jordgubbar ska säljas utanför matbutikerna och semestervikarier ska fylla platser inom äldrevården.
Anställ en flykting, blir det lönsamt anställ två! Det vinner vi alla på. Med det inte sagt att härkomst ska läggas till grund för anställningen, men låt inte språkbarriärer sätta stopp för en anställning. Språkinlärningen kan gå i rasande takt, särskilt i kombination med ett jobb att gå till varje dag.