Trump tullar på alla gränser och det kostar

Huvudvärken som Trump-administrationen skapar kan bli lite lindrigare just i Oxelösund, för SSAB. Men kom ihåg att USA:s nya styre tänker sig vinna på kaos.

SSAB Oxelösund blir sannolikt mindre hårt drabbat än andra av USA:s ståltullar. Men det lär komma motåtgärder från EU - och den amerikanska ledningen kan höja insatserna ytterligare.

SSAB Oxelösund blir sannolikt mindre hårt drabbat än andra av USA:s ståltullar. Men det lär komma motåtgärder från EU - och den amerikanska ledningen kan höja insatserna ytterligare.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2025-02-12 11:32
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När ståltullarna höjs för import till USA från EU så drabbar det inte just SSAB så hårt som det kunde ha gjort. Bolaget har sedan förra rundan med Donald Trump i Vita huset koll på riskerna – och lär ducka effekterna via sitt stålverk i Mobile, Alabama. Andra lokala industribolag, som Proplate i Oxelösund, har valt en liknande strategi. 

Men räkna inte kallt med att allt blir som förra gången. 

En del i Trump-strategin är att tvinga företag att flytta mer tillverkning till USA. Tullar mot europeisk bilindustri? Vad händer om Trump kräver i nästa andetag att huvuddelen av all produktion ska vara inom USA:s gränser för att slippa tullar? Eller att huvudkontor och huvudbeskattning ska vara där? 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och handelskommissionären Maroš Šefčovič får mycket att stå i. När USA stökar måste andra vänskaper vårdas mer.

Tullar och hot om tullar är bara ett område där den amerikanska presidenten vill skapa oreda. Vi har sett de verbala attackerna på Danmark och Grönland. Kanada har fått flera slängar av samma slev. USA ska stryper sin biståndsverksamhet, vilket också slår direkt mot de egna jordbrukare som producerar all den mat som köps in till hjälpsändningar. Världshälsoorganisationen WHO ska inte längre ha USA som medlem.

Att bekämpa klimatförändringar och minska utsläpp är woke. Borra, borra, borra är den vision som Donald Trump har för den fossila energin – ett eko från en inskränkt gårdag.

undefined
I första hand slår USA:s ståltullar mot grannar som Kanada och Mexiko. Kanadas handelsminister Mary Ng har redan sträckt ut handen till EU för större utbyte och mer gemenskap.

Hur mycket är på allvar? Allt, ungefär.  

Det finns nog utrymme för köp-och-sälj i mötet med andra stater. Det utsatta Ukraina ska troligen erbjudas någon form av fortsatt stöd i försvaret mot den ryska invasionen, men i utbyte kräver Trump direkt tillgång till Ukrainas sällsynta jordarter och metaller. Den starke utnyttjar den svage. 

Samtidigt släpps fascisten och multimiljardären Elon Musk in i känsliga system och myndighetsmiljöer för att röja och rensa, oklart hur, med vilken rätt eller på vilka grunder. Många amerikaner hinner inte blicka mot omvärlden för de har fullt upp med all som sker på hemmaplan, och det är tvärtom för oss utanför USA:s gränser. 

Detta är planen.

undefined
Tanken med alla utspel åt olika håll är att splittra upp motståndet mot den nya presidentadministrationens politik. Det kaotiska intrycket är en strategi.

Protektionismen har i sig inget egenvärde för USA. Handelskrig är en riktigt usel idé mellan länder med likvärdiga förutsättningar. Mycket blir dyrare. Men nyhetsflödet ska maximeras för att ingen ska orka med att syna helheten. Andra delar av den amerikanska statsapparaten kan fortfarande begränsa presidentens makt och det hatar han. Nu ska allt motstånd krossas, även rent juridiska systemkontroller för att motverka korruption och missbruk.

För USA:s nya styre finns inget win-win. Om en massa vettiga saker går under längs vägen är det någon annans problem.