SSU-kongressen ger en fingervisning om framtiden

Mellan 30:e juli och 2 augusti anordnar Socialdemokraternas ungdomsförbund sin förbundskongress.

Ledare 29 juli 2021 21:10
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Under kongressen kommer ungsossarna att diskutera och besluta om vilka frågor de tänkt driva under valet 2022. Förutom sakpolitik väntas personval av ny ordförande och styrelse, vilket sedvanligt brukar följas av strider och nervkittlande omröstningar. 

 

Den som vill hålla koll på Socialdemokraternas framtid gör rätt i att slänga ett getöga på vad som beslutas och på vilka som blir valda under kongressen. För Sörmlands del skrev lokala SSU-representanter en debattartikel i SN (28/7) om vilka frågor de tänkt driva under helgen. Kort och gott kan vi konstatera att det är klassisk vänsterpolitik, vilket kan antas vara en naturlig följd av att moderpartiet sökt samarbete i mitten.

 

Det som är värt att komma ihåg är att ungdomsförbunden är (och ska vara) en inre opposition till moderpartierna. Ungdomsförbundens roll består främst av att vara en ideologisk motor gentemot de äldre partipamparna som stundvis kan uppfattas som alldeles för "gråa" eller för den delen pragmatiska. Det hör ungdomsförbunden liksom ungdomen till att driva visionära förslag som är lite för kontroversiella för moderpartiet. 

 

Vi ska heller inte glömma att dagens SSU är framtidens socialdemokrati. Vissa vänsterideologiska förslag kommer troligen stanna kvar på ungdomsförbundens ritbord, men med tiden kommer de yngre förmågorna att bli kommunpampar, riksdagsledamöter och statsråd. Vi ska inte underskatta SSU:s roll i formandet av framtidens politiker, och inte heller de frågor som ibland blir till regeringspolitik. Den som lever får se.


Ämnen du kan följa