Starka broar för svensk export

En ny undersökning visar återigen på värdet av Sveriges EU-export. Vi måste kunna erkänna vikten av denna även när vi kritiserar andra delar av unionssamarbetet.

Ledare2014-04-17 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Att Sverige är medlem i EU innebär flera saker, men en av de viktigare följderna är att det ökar handeln och därmed skapar arbetstillfällen. Nya siffror från SCB har försökt att kartlägga hur många arbeten som är beroende av EU-export. Det är alltid svårt att bestämma avgränsningen som behövs för att kunna undersöka en sådan sak. Den som gjorts i det här fallet är rimligt och fokuserar på företag som har varuexport till EU över en viss summa.

Efter denna avgränsning kommer undersökningen fram till följande: Antalet jobb totalt som beräknas vara beroende av handel med EU i landet är 1.3 miljoner. I just Sörmland är siffran 24 000 arbetstillfällen. Svensk tillväxt är tydligt exportberoende. Knappt 50 procent av BNP exporteras och av varje hundralapp som exporteras är 57 kronor från EU. Tydligast beroende av EU-exporten är inte oväntat Stockholm, men även Skåne sticker ut.

Hur man än vrider och vänder på det har EU en stor betydelse för jobben i Sverige. Vi är ett litet land och svenska företag behöver en större marknad att kunna växa på, fortsätta anställa och tjäna pengar. Det är pengar som i sin tur går tillbaka in i statskassan genom skatter. Våra grannar i EU erbjuder just den större marknaden och genom de avtal som förhandlats fram kan vi handla med varandra enklare. Vi slipper det värsta pappersarbetet, tillstånden och regelkrånglet.

Denna del av EU-samarbetet är viktig, oavsett om det finns andra delar av EU:s arbete som inte fungerar lika bra. Det måste vara möjligt att föra debatten om maktmissbruk och maktcentrering samtidigt som konversationen om frihandelns värde. Hur berättigade delar av kritiken mot EU än är så kan vi alltså inte förneka den betydelse som vårt medlemskap har för vår möjlighet att handla mer med andra.  

Bilden som närs till både höger och vänster om ett Sverige som åter ska stå starkt själv, utanför allianser och unioner, är i stora delar en illusion. Sveriges framgång har varit till stor del handelsberoende redan innan vi fanns som nationalstat. Den tid man ser framför sig och vill gå tillbaka till är en modern skapelse snarare än historia. Därmed inte sagt att stora unioner och samarbeten mellan länder inte skapar utmaningar, för det gör de.

För att vi ska kunna bevara de viktiga delarna av EU samtidigt som vi arbetar med de sämre kommer vi behöva kompetenta företrädare i parlamentet. Låt oss hoppas att utfallet av EP-valet ger oss just detta.

Hanna Marie Björklund