Socialtjänstens uppdrag är på många sätt är tyngre än någonsin förr. Det gäller i Nyköping och i Eskilstuna, såväl som i många andra kommuner. Därför är en helhetsöversyn av socionomutbildningen välkommen – och nödvändig.
I augusti 2023 tillsatte regeringen en utredning med syfte att se över examensmålen för socionomexamen. Studenterna behöver få de kunskaper som krävs för att motverka gängkriminalitet. Nu utvidgas uppdraget. Utredaren ska göra en helhetsöversyn av hela socionomutbildningen. Den senaste översynen gjordes 2006. Sedan dess har Sverige förändrats avsevärt.
Den grova brottsligheten breder sig ut över hela landet och kryper allt längre ned i åldrarna. Socionomstudenterna måste rustas för den vardag som väntar. Att få bukt med den grova brottsligheten ligger högt upp på regeringens lista över prioriterade områden, men den viktigaste kampen i detta arbete sker i kommunerna. På de orter som både drabbas av våldet och förväntas lösa det.
Ett tungt ansvar läggs på socialtjänsten, både i det förebyggande arbetet och att återanpassa avhoppare till samhället.
Regeringen har gått fram med en rad förslag som hårdare straff och slopad ungdomsrabatt. Men det är skolpersonal och socionomer som måste möta och hantera de barn som far illa, de barn som riskerar att dras in i eller redan är djupt indragna i gängen.
Sverige har 290 kommuner. I praktiken innebär det minst 290 olika förutsättningar för att lösa problemen. Att bättre rusta den personal som kommer möta barn och unga är en satsning som på sikt kommer att vara långt viktigare än strängare straff.
Att få in unga som riskerar att fara illa på rätt spår, det är en vinst, när det kommer till den ekonomiska kostnaden och för det faktiska människolivet. Att satsa mer på de som kan arbeta förebyggande kommer vara avgörande för att kunna vända trenden.
De som jobbar inom socialtjänsten i Nyköping, Trosa, Oxelösund och Gnesta har att hantera en mängd skiftande problem och utmaningar i sitt vardagsarbete. Det måste ha kraften att göra stor skillnad. En översyn av socionomutbildningen är alltså ett bra första steg, men mer behöver göras.
En studie från Umeå universitet (2022) pekar på att om inte socionomer får rätt stöd de första åren i arbetslivet riskerar de att lämna yrket. Övergången från studier till handfast vardag kan vara hård. Att bättre förbereda studenterna är grunden, men resurser behövs också till att säkra kraften i själva verksamheten. Regeringen föreslog under hösten 2023 en treårig satsning på förebyggande insatser mot gängkriminalitet. För 2024 har regeringen avsatt 80 miljoner kronor. För 2025 och 2026 räknar man med 150 miljoner kronor per år.
Det är stora satsningar som verkligen behövs. Att inte rusta socialtjänsten på rätt sätt, med rätt kunskaper vore förödande. Det har vi helt enkelt inte råd med.