Staten ska inte ägna sig åt paternalism

Det finns ingen anledning till att särbehandla alkoholen när det gäller myndighetsålder.

Argumentationen för Systembolagets 20-årsgräns saknar stringens, skriver Olivia Karlsson.

Argumentationen för Systembolagets 20-årsgräns saknar stringens, skriver Olivia Karlsson.

Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT

Ledare2023-06-28 05:15
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vid 18 års ålder blir man myndig i Sverige. Detta innebär bland annat att man får köra bil, rösta i allmänna val och till och med tjänstgöra både i Försvarsmakten och i riksdagen. Det man absolut inte får göra är dock att köpa hem en flaska vin från Systembolaget. Paternalismen i alkoholdebatten i Sverige är absurd i internationella jämförelser och svårförenlig med vår myndighetsålder. Har man rätten att tjänstgöra i försvaret eller i folkvalda församlingar bör man också få köpa hem alkohol från Systembolaget.

Visst kan det argumenteras för att människor som är 18 år saknar fullt utvecklade hjärnor och därmed ett fullt fungerande konsekvenstänk, men varför dras gränsen vid att köpa hem alkohol? Om konsekvenstänket saknas bör dessa unga myndiga knappast heller få ställa upp i allmänna val, genomföra värnplikten eller ingå avtal? Ändå är det få av dem som försvarar Systembolagets åldersgräns som vill höja åldersgränsen för dessa andra aktiviteter. Argumentationen för Systembolagets 20-årsgräns saknar därmed stringens.

Det största hålet i argumentationen om differentierad myndighetsålder är givetvis att 18-åringar redan får köpa alkohol helt lagligt - så länge detta görs på krogen och alkoholen därmed konsumeras utanför hemmets trygghet. Om det är konsekvenstänket och därmed säkerheten för dessa unga myndiga som är anledningen till begränsningen är det svårt att se hur målet uppfylls med dagens regler, då krogmiljön ofta är allt annat än trygg. Förbudet stoppar givetvis inte heller myndiga från att konsumera alkohol utanför krogmiljön, men alternativen som står till förfogande är ofta illegal lagning och att konsumera alkohol i smyg. Regleringen som ska skydda unga skapar därmed ännu större otrygghet.

Systembolagets åldersgränser saknar stöd i sunt förnuft och är svårförenliga med vår myndighetsålder. Att få köpa hem alkohol från Systembolaget är givetvis inte det viktigaste, men att ifrågasätta varför staten godtyckligt kan inskränka myndiga människors konsumtionsval är desto viktigare. Förbud måste kunna motiveras, annars är de bara illavarslande statlig paternalism. 

En separat åldersgräns för att få köpa och bära hem alkohol utöver myndighetsåldern går inte att motivera på ett övertygande sätt. Det är därför hög tid för Systembolagets åldersgräns att sänkas och för den statliga paternalismen att minska.