Motorvägen, E4, drar förbi i två parallella linjer. Uppe på en höjd står Stavsjö Krog & Kafé, välplacerat och synligt, ungefär halvvägs mellan Nyköping och Norrköping. I vanliga fall strömmar fordonen längs den här sträckan i ett stadigt flöde. Det rörliga samhällets själ är motorvägens, kanske mer än något annat.
Det är också källan till affärerna för caféet på höjden, intill macken. Kunderna är bilburna – och ibland forslade i buss. Sedan 1999 har caféet varit en lokal familjeverksamhet. I dag är det syskonen Catrin Carlsson och Jonas Carlsson Malm som driver det dagliga. De har haft en vår som de sent kommer att glömma.
Fredagen den 13 mars 2020 levde upp till det vidskepliga. På en presskonferens i Stockholm kom beskedet att folk ska hålla sig borta från restauranger och caféer, för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Sedan gick det undan. Följande söndag sjönk omsättningen med över 60 procent jämfört med föregående. Helgerna därefter gav ytterligare hack nedåt. Detta kom i en tid, där verksamheten skulle växla upp till påskens stora besöksnivåer och ta fart för den mest lukrativa tiden på året, sommaren.
Det tål att funderas på om budskapet verkligen riktades rätt. Det gav ett stenhårt slag för att minska köerna på serveringsställen, samtidigt som det inte precis köfritt på annat håll de följande helgerna.
I Stavsjö var effekten direkt. Trafiken tunnades ur. För en arbetsplats som den nämnda, med närmare 40 personer på lönelistan över året, slår det hårt. Även med korttidspermitteringar som stödåtgärd.
Regeringen samt Centerpartiet och Liberalerna har levererat flera krispaket till näringslivet. Stöd till korttidspermitteringar är konstruktivt för staten såväl som företagen, och omsättningsstödet är värdefullt. Men stöd är inte samma sak som att tjäna pengar. Stöden avgränsas för specifika ändamål. Reglerna kring korttidspermitteringar är strama – oavsett hur mycket de som berörs vill hjälpa till för att stötta och rädda sin arbetsplats. Lösningar som skapats för att klara konjunktursvackor är inte nödvändigtvis lika väl avvägda för en smittskyddskris, när efterfrågan finns men ingen får konsumera.
Även om kundströmmarna ökar något som i Stavsjö, är det långt till business as usual. Det är ingen tvekan om att dessa företag blir guld värda i återhämtningen. Men det sker inte automatiskt, varken i Stavsjö eller i Stockholm.
När de små och medelstora företagen blickar mot hösten och nästa år lär vi få se hur pass hårt konjunkturen bromsar in. Detta påverkar i sin tur direkt hur kommuner, regioner och stat kan klara behovet av vård, skola och omsorg. De folkvalda får inte glömma det grundläggande: Utan de många företagen och jobben knäcks välfärden.