Stödet till Ukraina avgör allas vår framtid

Om Ukraina behöver Archer bör Sverige bistå.

Ledare 30 augusti 2022 05:05
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den svenska regeringen lovar ytterligare stöd till det krigsdrabbade Ukraina med en miljard. Det är en investering i ökad säkerhet för det demokratiskt sinnade Europa. Hälften är tänkt som stöd för det civila Ukraina, bland annat köp av 30 000 ton ukrainskt vete som kan skeppas vidare på världsmarknaden och stötta den hård pressade ukrainska ekonomin. 

Den andra halvan är militärt stöd. Exakt vad som ingår offentliggjordes inte, men det är känt att Ukraina bland annat har önskat att få tillgång till svenskt artilleri. Behöver Ukraina hjälp av Archer, ett svenskt hypermodernt artillerisystem, ska Sverige försås bistå. 

– Även om det låter konstigt är det bästa sättet att rädda människoliv, inklusive civilas liv, att förse Ukraina med mer vapen, sade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vid sitt Sverigebesök. Innehållet i det nya stödpaketet motsvarar era förfrågningar, meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) vid samma tillfälle. 

Det är inte bara Ukrainas frihet och framtid som står på spel i de här sammanhangen, utan i förlängningen säkerhetsläget för hela det demokratiska Europa.

 

Rysslands krigföring är medvetet förödande på ukrainsk mark, precis som i Syrien och i Tjetjenien. Detta går hand i hand med Kreml-regimens mål att radera ut den ukrainska identiteten. Förstörelsen är därför riktad mot civila mål såväl som militära. Vi ser det dagligen i rapporteringen. 

Mer av precisionsinriktat artilleri med lång räckvidd är ett värdefullt motmedel. Sedan början av sommaren har vi kunnat se hur Ukraina lyckas allt bättre med att slå ut angriparens vapen- och ammunitionslager, ledningsplatser och viktiga infrastrukturpunkter. En ökad tillgång på modernt artilleri och de amerikanska Himars-systemen, med hög pricksäkerhet över långa avstånd, har gjort skillnad. Sverige kan stärka de ukrainska försvarsmöjligheterna ytterligare.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa