Inbrott på byggarbetsplats, inbrott i byggvaruhandel – det är något allt annat än sällsynt, tyvärr. Stöldgodset är i första hand verktyg, vilket tyder på att det finns en fungerande häleri-marknad – i Sverige eller i länder dit det går snabbt att ta sig utan att åka fast.
Det som drabbat NA Svensson-Woodys i Vagnhärad är ett typexempel. Byggvaruhandeln har haft två fullbordade inbrott och ett inbrottsförsök sedan i somras.
Frekvensen av den här kriminaliteten tyder på att det är ligor i någon form som härjar. Tjuvarna verkar veta vad de är ute efter – och vad de inte vill ha. Fler måste helt enkelt åka fast, om vi ska motverka problemet.
Den här brottsligheten är ofta gränsöverskridande. Från 1 augusti skärptes lagen som ska ge Tullverket ökade möjligheter att bistå polisen mot stöldligorna. Det var en åtgärd som dröjt alldeles för länge. Regeringen har dock fått besk kritik. Bransch- och intresseorganisationer har påpekat att lagen blivit för tandlös och rest krav på ökade kontroller vid utresor.
Finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterade i somras att hon inte tror att fler spontankontroller fungerar: ”Bedömningen är ju att jobba på ett underrättelsebaserat och modernt sätt är väldigt mycket effektivare än att man står och letar efter en nål i en höstack"(Sveriges Radio 20/6). I huvudsak menar den tilltänkta partiledaren för Socialdemokraterna att det är polisens jobb att jaga stöldligor. Delvis har hon rätt, men det är för snålt tänkt.
Kampen mot stöldligor och hälerimarknader behöver en bred samverkan – mellan drabbade företag, försäkringsbolag, polis och andra myndigheter samt motsvarigheter i våra grannländer. Fler utförselkontroller bör därför vara ett givet grepp bland många.