Det var ett jobbigt 2023 för Vrena, som är en livskraftig tätort längs väg 52 mellan Stigtomta och Bettna. Hela samhället berördes negativt när Trafikverkets byte av järnvägsbron över TGOJ-banan ledde till en nästan årslång delning av tätorten. Följden blev milslånga omvägar för många Vrenabor och lokala företag.
Invånarna satt inte still och höll tyst. De protesterade, ställde motfrågor och krävde svar. Det gjorde att uppmärksamheten på vad som kom att drabba samhället var stor. Tyvärr löstes inte de grundläggande problemen. Samhället tvingades uthärda. Regering och myndighet var i stort ointresserade, men här tydliggjordes också lokal kraft värd namnet.
Trampa inte på oss!
Det är sådan styrka som är ett måste på mindre orter. På ledarsidan har vi kallat detta för ett Lex Vrena. Staten måste ta ett ansvar för lösningar när dess myndigheter lamslår eller kraftigt rubbar grundläggande infrastruktur i ett lokalsamhälle. Förhoppningsvis blir detta till nytta för andra samhällen i likartade situationer framöver.
Nu har Vrena intresseförening fått ett fint pris. Föreningen, med ordföranden Karin Andersson med flera, var den som – tillsammans med lokala vägföreningar – blev Vrenabornas röst i mötet med Trafikverket och övriga makthavare. Men meningen med föreningen går betydligt längre tillbaka i tiden – och det är vad som nu prisas av Hela Sverige ska leva Sörmland.
Vrenabygdens Intresseförening har med ett brinnande engagemang inspirerat hela orten och med ideella krafter och outtröttligt kämpat för Vrena och dess invånare. De skänker kraft och trygghet för alla ortsbor. De har gjort Vrena till en starkare, roligare och helt klart mycket bättre plats, står det i motiveringen till priset som Årets landsbygdsgrupp i Sörmland 2023.
Föreningen kom till 2008 som en reaktion på en artikel i SN. I en kommun som Nyköping, med stor centralort, behöver landsbygdens tätorter stärka sin synlighet. Det har Vrenas intresseförening gjort, med kommunikation och aktiviteter. Ett gott exempel är Vrenadagen, som nu har mer än tio år på nacken. Det är en del av den anda som har växt fram.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Just nyttan med samverkan finns att lyfta också i priset Årets landsbygdshjälte i Sörmland 2023. Det är Johan Varenius, som är konsult samt verksamhetsledare inom nätverket Agro Sörmland. Det är en samarbetsarena som samlar företag och företagare inom de gröna och biobaserade näringarna i Sörmland, för att driva på utveckling, innovation och tillväxt. I somras uppmärksammade vi exempelvis AI-utvecklingen inom jordbruket.
Landsbygden har mer kraft än vi kanske anar. Men med goda samarbeten blir nyttan betydligt större än om var och en sliter på i sin ensamhet.