I helgen hölls landsbygdsriksdagen, arrangerad av Hela Sverige ska leva, på Elmia kongress i Jönköping. Det är ett rejält arrangemang som blir följden när krafter inom landsbygdsutveckling samlas. Det är dessutom en strålande möjlighet att visa upp och utbyta erfarenheter, lärdomar och tips om vad som tillför mer av livskraft och utveckling i landsbygd och glesbygd. Ingen förlorar på att lära av andra.
2024 samlas Landsbygdssverige i Nyköping i slutet av maj. Det sju sökande – och det sörmländska vann gehör. Arbetet i vårt län har inte gått obemärkt förbi. Det är viktigt att göra den kopplingen, att landsbygdsriksdagen hamnar i våra trakter beror på att här görs en hel del landsbygdsnytta, något att även visa upp för andra. Den här ledarsidan har återkommande uppmärksammat de årliga landsbygdstingen som tar pulsen på landsbygdsutvecklingen i länet.
När Nyköping presenterades för deltagarna i Jönköping fick de möta många av de företrädare som visa att Sörmland kan och vill, under de senaste åren. Det var Kiladalens utveckling som fått fart på bostadsbyggande i Stavsjö och fått lokala krafter att samlas kring gemensamma intressen. Det var också bygdeutvecklingen i Näshulta, samt Sörmlands matkluster. Detta kluster samlar 140 medlemsföretag och som inte minst finns att ta del av via de återkommande aptitrundorna i länet. Det var arkitekten Johnny Andersson som prisats för sitt arbete med att rita framtidens hållbara byar och, ja även bygdegårdar. På kultursidan lyftes Maria Bystedt och Skottvångs gruva fram. Vingåkers kommun – årets landsbygdskommun i Sverige 2018 – fick representera det offentliga arbetet inom landsbygdsutveckling.
Kärnan i all utveckling är de enskilda krafter som tar av sin tid för att göra nytta för sig själva och många andra. Till detta kommer också behovet av en funktionell dialog – och även gemensamma ambitioner - med offentliga organisationer, som kommunen, regionen och länsstyrelsen. Att bryta ny mark, att utveckla och förnya stöter ibland på onödigt mycket patrull i form av byråkrati. Samtidigt erbjuder det offentliga en möjlighet till stöd och uppbackning i form av offentliga medel, en kraft att göra mer än vad många aktörer kan samla ihop på egen hand. Det här behöver samspela med en sund tillgång till riskkapital och medfinansiering från andra krafter. Ensam är ibland smart, men bred kreativitet byggs bäst på flera håll samtidigt.
Debatten på landsbygdsriksdagen finns att se på nätet i efterhand för den som är intresserad. Den är värd att lyssna till. Två partier skickade sin partiledare – Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Johan Pehrson. På plats fanns också landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S). Livskraft, företagande och samhällsutveckling i landsbygds- och småortsmiljö står högt på agendan i år – i varje fall retoriskt sett – hos många av våra riksdagspartier. Det är ju valår, så det gäller att skilja agnarna från vetet.
Det är lätt att prata väl om landsbygden, men i slutänden räknas det som blir verkstad. När goda ambitioner blir tillväxt och inflyttning. Där det blir mer och fler nära produkter och tjänster, nya jobb och en stärkt by- och bygdegemenskap. Sörmland har redan mycket att visa upp, men det behövs fyllas på under de kommande två åren. Att stå nöjd med allt som har gjorts är inget alternativ. Det är inte bara vackert här, det behöver hända mycket också.