Strunta i gräsfläckarna, ut och lev livet!

Studentens stund i livet är nu och det är värt att fira, gång på gång.

Det här är en glädjens dag, gör den till din!

Det här är en glädjens dag, gör den till din!

Foto: Magnus Fyhr

Ledare2022-06-10 08:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är inte bara studentens dagar som är lyckliga, du skapar din egen därefter. För första gången på länge är det mesta normalt, så att säga, när studenterna springer ut från sista dagen på gymnasiet. Visst är det härligt! 

Varje gång dörrarna öppnas eller landgången efter båtfärden fälls sprids hopp. Vi kan diskutera allt från skolan kvalitet till urval och hur eleverna förbereds för det liv som väntar, men just den här dagen är alla som går ut gymnasiet en framgång för samhället i stort. Utbildning bygger liv, inte allt i livet, men att ha klarat sin skola är bra sak att ha med sig i livet framöver. 

Vi behöver ägna mer kraft åt att fundera på hur fler ska kunna lämna gymnasiet med samma glädje och hopp om framtiden som sina klasskompisar. Trots att betygen inte blivit det man hoppats på, trots att skolan känts mer som ett tvång än en möjlighet. 

Lärande är en livslång verksamhet. Vi agerar olika och behöver olika beroende på situation i livet, men gedigna kunskaper är aldrig att förakta eller att undervärdera. För den som inte klarar godkänt på sin gymnasielinje, men som sedan hittar rätt väg via en folkhögskola, komvux eller kompetens via andra vägar, gör också något riktigt bra. 

Men just den här dagen är glädjen ofta uppblandad med nostalgi och kanhända även ett mått av saknad. Oavsett om det är vid Gripenskolan, vid Nicolai, bland Enskilda-eleverna i hamnen eller i skolmiljöerna vid Skavsta. Lärarna säger adjö. Kompisar skiljs åt för att gå olika vägar i livet. Sommarjobb, resor och en värld av upplevelser står för dörren. 

Detta är en stund i livet då allt lever, där det mesta är möjligt just där, just då. Även om studentmössan har kostat skjortan och examenskläderna har fått gräsfläckar. Även det är – just då, just där – ändå värt det. Sjung av hjärtat, sjung!