Sverige fick bara vara med på nåder

När USA samlar 40 av världens ledare för att ta nya tag i klimatfrågan, är Sverige inte med. Något pinsamt är det för svenskt vidkommande.

Den amerikanske presidenten Joe Bidens stora globala klimatsamtal syftar till att sudda Trump-tidens klimatförnekande. Men Sverige fick på nåder bara göra ett litet gästspel.

Den amerikanske presidenten Joe Bidens stora globala klimatsamtal syftar till att sudda Trump-tidens klimatförnekande. Men Sverige fick på nåder bara göra ett litet gästspel.

Foto: Evan Vucci

Ledare2021-04-23 05:01
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Leaders Summit on Climate har den nytillträdda presidenten Joe Bidens administration döpt sitt digitala klimatmöte till. Biden vill sudda ut Trump-tiden ointresse för klimatet. USA vill nu stå betydligt längre fram i arbetet för att sänka de klimatpåverkande utsläppen i världen. 

Till mötet har 40 så kallade världsledare bjudits in, inte bara sådana som tar klimathotet på allvar. Det kan ses som en förmildrande omständighet, eftersom Sverige inte bjöds in alls från början. I stället har regeringen till synes lyckats böna till sig att få gästspela under fredagens samtal. Något pinsamt är det. 

Vad vi gör i Sverige får inte nödvändigtvis den uppmärksamhet som vi eller regeringen tror oss få. Det må smärta, men är sunt att påminnas om. Stor i orden, men liten på jorden är ibland bara hårda fakta.

För svensk del finns dock en enorm potential att stå för värdefulla framsteg i kampen mot klimatpåverkande utsläpp. Framför allt med skaparkraften och uppfinningsrikedomen inom grön teknologi, med grön marknadskraft som huvudverktyg. Inte bara som inspiration för andra, utan i aktiv samverkan med. 

Detta var en av huvudanledningarna till att den förrförre amerikanske presidenten Barack Obama visade ett särskilt Sverigeintresse under Alliansregeringens tid. Den svenska förmågan till kreativt nytänkande och finna praktiska lösningar på svåra problem attraherade, inte våra skam- och skuld-diskussioner.

Sverige kan inte ensamt stoppa de stora globala klimatförändringar som hotar. Men svenska verktyg och inhemska gröna framsteg kan göra stor skillnad också i andra länder med större utsläpp och större klimatpåverkan. Om vi lyckas att få de viktigaste aktörerna att inte stryka oss från VIP-listan.