En av de fina sakerna med Sverige är vår allemansrätt. Den ger utrymme för medborgare att röra sig i den skog och mark som vårdas och förädlas av landets många skogsägare. När det är ett fantastiskt svampår då får vi snabbt bevis för det – numera via bilder och kommentarer i sociala medier. Skogen betyder så mycket för många. Därför är det också på sin plats med en stor varningsskylt för det som nu slår mot Västmanland och södra Dalarna: den afrikanska svinpesten.
Att kunna stoppa smittspridningen är enormt viktigt. De åtgärder och de förbud som myndigheterna tar till är därför rejäla och omfattande.
Det finns alla skäl för regeringen och våra folkvalda att ta ett grepp kring vad som kan göras för att stötta dem som nu drabbas av svinpestens följder, landsbygdsföretagare och landsbygdsbor. Det som nu slår hårt i trakterna kring Fagersta kan i nästa läge drabba lika hårt på andra ställen. För Sörmlands del är det inte enormt långt till det drabbade området.
Svinpestens smittspridning går i grunden ganska sakta, en till två kilometer per månad, men pusta inte ut. Via mänsklig spridning kan smittan ta större kliv geografiskt – via transporter, redskap och matavfall. I vårt län finns dessutom en omfattande och utbredd vildsvinsstam.
Dödligheten bland smittade djur – tamgrisar och vildsvin - är mycket hög. Det finns i dagsläget varken behandling eller vaccin. Djurhållare kan tvingas avliva alla sina grisar, med alla de konsekvenser som detta får. Det är kort sagt, en mardröm (SN 9/9). Sjukdomen har tidigare spridit sig i flera östeuropeiska länder och även i Italien, Belgien och Tyskland. Restriktionerna efter ett utbrott brukar bli långvariga och kostsamma.
Regeringen behöver ta initiativ till en ekonomisk modell för hur man stöttar samhällen och näringar som befinner sig inom dessa zoner, skriver riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) i en debattartikel i tidningen ATL. Det är ett rimligt krav. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), som besökte det drabbade området på måndagen, har att låta myndigheterna göra sitt jobb men måste också visa vad politikens verktyg kan användas till.
Svinpesten är en samhällskris där den slår till. Den slår mot hela landsbygder, mot vardagsliv och näringsliv. Alla de politiska företrädare som bryr som landsbygdernas utveckling har att dra sitt strå till stacken: Hur kan svåra ekonomiska konsekvenser motverkas? Vilka funktionella lösningar finns för att undvika att drabbade områden helt går i stå?
Alla kan göra något. Läs gärna på om det grundläggande för dig som privatperson via myndighetssajten Krisinformation. Ta dig också tiden att läsa vad Statens veterinärmedicinska anstalts Frågor och svar om den afrikanska svinpesten. Ta till dig av råden, var medveten om allvaret.