Om du går längs en gata i ett europeiskt land kommer det oftast inte ta särskilt lång tid innan du stöter på en mysig delikatessbutik eller en hantverksaffär. Affären kanske är lite lantligt inredd, med sockerlådor och rutiga gardiner i fönstret. Där kan du köpa ost, en fin olivolja och en flaska vin inför fredagsmiddagen. Men i Sverige är inte detta möjligt.
Det sägs till och med vara skadligt att kunna para ihop ost och vin i samma butik. Med midsommar närmast i backspegeln går det nog med säkerhet att säga att svenskarna inte precis sparar in på alkoholen. Ändå kvarstår en oerhört stark tro på alkoholmonopolets och särskilt Systembolagets funktion. Detta trots att det är möjligt att få ett bättre utbud och möjlighet att köpa vin en söndag förmiddag utan att samhället fallerar.
Sverige, Norge och Finland har i en europeisk kontext en unik alkoholpolitik. Trots detta konsumerar inte vi i Norden betydligt mindre alkohol än andra européer, enligt WHO. Därtill, och än mer relevant, har de nordiska länderna inte heller en lägre andel alkoholmissbrukare än andra europeiska länder. Enligt flera studier, bland annat från the Institute For Health Metrics and Evaluation, har Sverige till och med en högre andel alkoholmissbrukare än länder som Frankrike, Spanien, Italien och Portugal. Det finns rapporter, bland annat från ekonomie doktor Daniel Sundén, som visar att monopolländernas invånare i stället för att köpa mindre alkohol bunkrar för att det inte ska ta slut. Systembolagets begränsade öppettider minskar alltså inte konsumtionen eller risken för missbruk i sig. Trots detta är Systembolaget omåttligt populärt i Sverige.
Det går inte att förneka att deras affärer är välorganiserade samt att personalen är både kunnig och trevlig. Allt detta skulle däremot inte gå upp i rök om monopolet försvann. Om du går in i någon av de där pittoreskt inredda vinbutikerna eller ett ölbryggeri i ett land som saknar ett statligt alkolås möter du allt som oftast kunniga personer som livnär sig på sin kunskap om alkoholhaltig dryck. Service och lyxigt utbud kan bevaras utan den strikta alkohollagstiftning vi har i Sverige.
Många svenskar har en närmast religiös tro på Systembolagets förträfflighet. De finns en stark tro att det statliga monopolet minskar alkoholkonsumtionen och missbruket i landet, trots att det finns begränsat med stöd för detta. Alkoholpolitiken verkar dock sakta röra sig något i Sverige, med ökade möjligheter att köpa alkohol genom nätföretag och genom öppningar för gårdsförsäljning av alkohol. Kanske så blir det början på slutet för svenskarnas övertro på Systembolagets funktion.
Om det sker får framtiden utvisa, men det är på tiden att den svenska alkoholpolitiken börjar behandla medborgarna som vuxna människor.