Ta chansen till dansen, där natten och mossan är len

Midsommar har något åt oss alla.

Knyt den där midsommarkransen av glädje – och om så önskas, dröm om den som passar just dig bättre än någon annan.

Knyt den där midsommarkransen av glädje – och om så önskas, dröm om den som passar just dig bättre än någon annan.

Foto: Hasse Holmberg

Ledare2022-06-24 05:03
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Tänk på hur det är att vara ukrainare. Att försöka överleva i ett land anfallet av en granne, vars mål är att förinta det samhälle du lever i, en granne som bejakar få eller inga av krigslagarnas mer humana sidor, en granne som säger att den du är inte existerar. 

Där landsmän som hamnat under ockupanternas ok slussas genom kontrolleringsläger där övergrepp och tortyr är ständigt närvarande. Där vissa bara försvinner, andra deporteras och de kvarvarande blir till statister i en regisserad plan för att visa på de besegrades jubel inför erövraren.

I Sverige firar vi midsommar den här helgen. Det verkar bli fint väder. Ta en stund och njut av läget, ta vara på möjligheten att få fira i frihet och utan fruktan för att det vi har i morgon ska ligga i ruiner. I stället sätter vi oss ned med nypotatis, sill, gräslök och gräddfil, med prinskorv, rökt lax och västerbottenostpaj, med jordgubbar och vispad grädde. Det är frukter av den jord och det vatten som vårdats av våra förfäder, brukats till vår fördel och vi överlämnar i arv till våra efterkommande. 

Kostnaderna för det som ställs på midsommarbordet är högre än vad vi är vana vid. Alternativt är det så att festmåltiden har gjorts något mer begränsad än tidigare. Visst är det trist och motigt när inflationen gör köpkraften svagare, men det kunde ha varit värre.

Just i denna tid är det nyttigt att tänka så. Utan att för den skull bli självspäkande eller skuldbeläggande. 

Knyt hellre den där midsommarkransen av glädje – och om så önskas, dröm om den som passar just dig bättre än någon annan. Dansa kring stången och sjung så gott du kan: så göra vi när vi tvätta våra kläder. Trots att detta – tack och lov – numera är ett maskingöra. 

Vårt festliga firande av årets allra ljusaste tid är inte bara fiol och nyckelharpa, ringdans och folkdräkt. Det är lika mycket eller mer av utstrålad lycka i sociala medier och förlåtande fotofilter på mobilen. 

Midsommar har något åt oss alla. Det är värt att fira. Nu, när natt blir som dag.

I natt skall du somna vid Svartrama damm, där natten och mossan är len

Som strofen lyder i Visa vid midsommartid.

Värdet av ett stabilt och öppet Europa, med näraliggande stater som bejakar demokratisk ordning och medborgerliga rättigheter, går inte att överdriva. Där avståndet mellan människor aldrig är så stort att vi glömmer att andra är som vi, trots alla olikheter. Vi behöver detta som motpol till samhällen styrda av despoter och tyranner. Som motpol till samhällen byggda på en underkastelse inför och en fruktan för makten.

Oavsett vad du väljer att hälla i glaset är det värt att skåla för. Se det som en motståndshandling.

Här är du kvalificerad för den du är, inte för vilka dina föräldrar var eller hur många gånger du har sjungit små grodorna eller ätit senapssill. Tillsammans kan vi stoppa mörkret.

Glad midsommar!