Tillväxt är bra. Den satsning på Tillväxt Nyköping som kommunledningen presenterade på en presskonferens ihop med det så kallade Tillväxtinitiativet, kan utan tvekan göra lokal nytta. Erfarenheterna från exempelvis fem år med Tillväxt Botkyrka tål att lära av.
Samtidigt gäller det inte att tro allt därför går lätt. Vi har en knölig konjunktursituation för tillfället som påverkar många sektorer inom näringslivet. Kartan och terrängen är inte alltid exakt lika. Botkyrka är något annat än Nyköping, som orter såväl som arbetsmarknader.
Sonderingarna för att få hit Tillväxtinitiativet började redan i slutet av förra mandatperioden. Om bara några dagar ska kommunstyrelsen godkänna avtalet.
Förhoppningsvis kan det gräva fram mer tillväxtkraft bland småföretagen i närområdet än vad som annars skulle formas mer spontant. Detta är en frivillig verksamhet och bygger på att lokala företagare ser ett eget behov av den här sortens av uppbackning. Alla företag behöver inte samma stöd eller stimulans, men alla företag stöter emellanåt på hinder i sin utveckling. Där kan andras erfarenheter och kontaktnät kan göra det lättare att ta sig förbi sådant som försvårar och fördröjer.
Det där med att det ska ge tusen nya jobb till Nyköping, vilket kommunledningen nu utlovar, det behöver tas med en näve salt. Det låter fint, men ta höjd för att det kanske inte går så lätt. Varje ort har sina förutsättningar. Varje utveckling sker inom ramen för sin tid. Det kan bli färre jobb än i Botkyrka – och det kan förvisso även bli fler.
Tillväxt Nyköping är byggt på en offentlig upphandling med 24 miljoner av skattemedel som grund. Den optimistiska beräkningen att det blir 25 000 kronor per nytt jobb är lagom vacker som rubrik, men komplettera gärna med mer krass realism om delmålen längs vägen inte blir det som är beställt.
Kommer verkligen fem procent av alla företag i kommunen att engagera sig i Tillväxt Nyköping och därigenom börja anställa? Finns det rätt kompetens att då rekrytera? Här kan det skava en del.
I nuläget är 861 personer öppet arbetslösa i Nyköping, enligt Arbetsförmedlingens siffror. Totalt är 2000 personer inskrivna som arbetslösa, drygt 1200 är alltså i olika arbetsmarknadsprogram. Visst lär rekryteringen ske från hela arbetsmarknadsregionen, inte bara kommuninvånarna, men att kräva tusen nya jobb blir lätt ett mål som omvandlas till misstro. Är 500 nya jobb bra för Nyköping eller misslyckande sett till löftet om tusen?
Lokal företagsutveckling kan och behöver ske på fler sätt än just räknat i antalet jobb.