I grund och botten lever vi i ett bra samhälle. Den som mest följer enskilda frågor, fastnar i nyhetsrapportering om brott, bråk och allehanda problem, kan tro att motsatta läget råder. För den som bara söker och läser kommentarer om invandring, invandrare och så vidare, leder nog detta till någon form av kortslutning.
Svenska Institutet bedömer, enligt sin årsrapport för 2019, att bilden av Sverige i utlandet är övervägande positiv. Sett till nyhetsrapportering och uppmärksamhet i sociala medier. Trenden är positiv och stabil mätt över en tioårsperiod, en tid med såväl Alliansstyre som rödgrönt.
De positiva faktorerna är sådant som många svenskar nog vet om. Vårt samhällsstyre är gediget, ambitionerna inom klimat och miljö är höga. Här gäller hög livskvalitet och jämställda möjligheter i jämförelse med andra samhällen.
Sverige attraherar investeringar, en kreativ plats, som både har och lockar kompetens. ”Sverige uppfattas även relativt högt när det handlar om viljan att köpa en produkt som kommer från Sverige”, skriver Svenska institutet.
Detta trots att det också skrivs en del om problem, ofta kopplat till invandring och till kriminalitet. Även sådant som inte är falska nyheter. När det stormar i sociala medier – och nyhetsrapporteringen får det avtryck också i omvärlden. Men mängden negativ uppmärksamhet minskar, är SI:s intryck. Kanske uppskattar omvärlden oss mer än vad vi själva gör?
I Sverige – och i bilden av Sverige i omvärlden - finns både bra och dåliga saker. Det positiva är starkare än det negativa. I tider där ytterligheters svartvita röster ibland hörs mer än de nyanserade, är det välkommet.