Att utse en förvaltare eller god man för en person ställer rätten till självbestämmande på sin spets. Bara i Nyköping-Oxelösund har under året, till och med augusti, över 100 personer fått god man eller förvaltare. Antalet godmanskap och antalet förmynderskap för omyndiga barn, ökar i båda kommunerna.
Tänk att inte få bestämma själv om du får ha en mobiltelefon eller var du ska bo. Du är inte ett barn, men någon annan får makten över ditt liv och kan bestämma att du ska flytta långt från dina föräldrar, utan möjlighet för dig att ta kontakt med dem. Nyligen släpptes Uppdrag gransknings “Var är Therese?” där just detta har hänt (SVT 2/10).
Therese har en intellektuell funktionsnedsättning. I 40 år bodde hon med sina föräldrar i Degerfors. Problemen började när Therese fick en förvaltare utsedd. En god man eller en förvaltare ska företräda individer som behöver hjälp att bevaka sina juridiska, ekonomiska och personliga intressen. En förvaltare kan utses för en person som inte kan ta vara på sin egen rätt. Den som har förvaltare förlorar sin möjlighet att ingå avtal, och med det mycket av sin möjlighet att bestämma över sig själv.
Därför måste det också finnas gränser för vad en ensam ställföreträdare får göra.
I Therese fall förändrades hennes liv drastiskt. Förvaltaren ansökte om skyddade personuppgifter för henne, och flyttade henne 65 mil från familjen – utan att familjen fick veta vart hon tog vägen. I programmet får vi höra hur föräldrarna, som inte sett sin dotter på nästan tre år, pratar om henne som om hon vore död.
Skatteverket kan inte svara på varför Therese fick sekretesskydd, trots att det inte finns eller fanns något som indikerar att hon varit utsatt för hot. Företaget, Optio som förvaltaren jobbar hos, svarar inte på frågor.
Mitt i detta kaos finns Therese. Granskningen visar att individens rätt har drunknat i byråkrati. Trots att Therese, när Uppdrag granskning efter mycket om och men lyckas lokalisera henne, tydligt uttrycker att hon vill ha sin telefon – och att hon saknar sina föräldrar, bryr sig förvaltaren inte om detta alls.
Trots att de inte har rätt att göra det försöker såväl förvaltarbolaget som hemtjänsten bestämma vem som Therese får träffa och prata med.
Organisationen FUB – föreningen för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning – menar att reglerna för god man och förvaltarskap inte tillgodoser den enskildas rättigheter. Systemet måste uppdateras för att de som har ställföreträdare ska bli lyssnade på. Det som hänt Therese ska inte få drabba fler.
En utsatt person som saknar förmågan att ta hand om sin ekonomi eller sitt liv har fråntagits grundläggande mänskliga rättigheter. Reglerna gör det omöjligt för närstående att överklaga eller ingripa. Dessa regler måste göras om.