Varje år välkomnas nya svenska medborgare vid en ceremoni vid Nyköpingshus. Det är fint och högtidligt. Men Tidöregeringen vill nu att det ska bli färre nya medborgare – även om lagen säger något annat. Det är brutalt feltänkt.
Land med lag är bättre än land med ledning som kräver underkastelse och lydnad. Personalen på våra myndigheter – alltifrån Försäkringskassan till Migrationsverket och Försvarsmakten – har att göra sitt jobb utifrån de lagar och regler som gäller. Om en lag är på väg att ändras gäller den lag som är – fram tills den nya är klubbad.
Men de fyra Tidöpartierna resonerar annorlunda. Det drar åt bananrepublik.
Regeringsunderlaget säger till en myndighet: Ni ska inte följa den lag som är, utan den som vi kommer att få på plats om ett tag.
En polis i Nyköping eller en tullanställd på Skavsta kan inte – och ska inte – behöva gissa vilka lagar regering tycker inte ska gälla, trots att de faktiskt gäller.
Att detta ska behöva påpekas i en mogen och välorganiserad demokrati som Sverige är anmärkningsvärt, men det är en direkt följd av att regeringen och dess samarbetsparti Sverigedemokraterna har börjat svaja på denna grundläggande ordning.
Sakfrågan handlar förstås om migration och medborgarskap, som så ofta numera när rättigheter och principer är på väg att tummas på. SD ställer krav på en allt större urholkning av individuella rättigheter och nu även själva rätten till medborgarskapet, det som definierar en svensk.
En del av detta är förstås skrän och väsen för de egna fansen. SD vill ju verkligen visa att det är dåligt med utlandsfödda människor – nu är även den som föds i Sverige med utlandsfödda föräldrar något jättedåligt.
Men när det trampas på lagar och regler blir det demokratiskt allvar. Den ordning som definierar Sverige.
I en debattartikel om att det ska bli svårare att bli svensk medborgare skriver regeringsunderlaget följande: "Medborgarskap som beviljas utan att den sökande svarar mot de utökade kraven utgör en sårbarhet för Sveriges säkerhet. I den mån det är möjligt ska därför åtgärder vidtas för att hindra att fler svenska medborgarskap utfärdas, fram till dess att den nya lagstiftningen träder i kraft."
Så ska man inte kunna göra. Att ändra lagen är en sak, att kräva att den ska lydas innan den gäller, är något helt annat. En rad jurister och en före detta minister, Anna Ekström (S), har reagerat kraftfullt på detta:
"Att domstolar och myndigheter ska följa lagen som den är skriven är en grundläggande rättsstatlig princip, som är fastslagen både i grundlag och vanliga lagar. Det måste regeringen respektera", skriver debattörerna.
Skam vore det annars. Vi måste värna det som gör den svenska rättsstaten stark – även för den svaga utan makt.