Du kanske har sett korta filmsnuttar med musik på dina nära och kära den senaste tiden? Då skulle det kunna vara en Tiktok - en 15 sekunder lång filmsekvens som användaren sedan klipper ihop med musik och filter för att skapa ett roligt klipp som kan spridas till vänner och omgivning. Plattformen har nu cirka 500 miljoner användare världen över, men den är främst populär bland barn och unga. Tiktok ses som en nöjesapp där man kan skapa och dela videoklipp, men Tiktok är inte som vilken annan sociala medieplattform som helst.
Grundproblemet i ekvationen är det kinesiska ägandet. Ett kinesiskt företag är - oavsett om de vill eller inte - under kinesisk lagstiftning, vilket innebär att diktaturen har rätt att ta del av all information som finns inom bolaget med hänvisning till "rikets säkerhet". Samma problematik har uppstått i diskussionen om Huawei, samt huruvida Huawei ska tillåtas bygga 5G-nät i Europa och resten av västvärlden. Forskaren Tim Rühlig vid Utrikespolitiska Institutet förklarar läget med Huawei: "Även om de skulle vilja vara ett normalt bolag som alla andra, så är det inte möjligt. Enligt lag måste de dela med sig av information till kinesiska staten, om den kräver så. På så vis är de inte ett tillförlitligt bolag." (SVT, 4/2).
Så hur blir det med Tiktok? Ja, appen är vitt spridd i världen. De till synes oskyldiga videoklippen kan för den enskilda uppfattas som en piss i sjön: "Spela roll om de tittar på vad jag gör? Jag är ju bara en vanlig person". Det är vanligt att de flesta inte tror sig sitta på känslig information, men vi har alla mångt mycket mer känslig information runt oss än vad vi kanske tror. Information du får ta del av på din arbetsplats skulle du exempelvis aldrig få för dig att ta med och sprida till andra okända människor, men varför gör du nästintill detsamma när du tar med din telefon till arbetsplatsen?
Säkerhetsriskerna är så allvarliga att USA:s senat den 22 juli ska rösta om ett Tiktok-förbud i de federalt anställdas jobbtelefoner (TT, 16/7). Den amerikanska flottan har redan förbjudit appen i sina anställdas telefoner, då det är risk för cyberspionage, avlyssning och hackning. Förbudet skulle åtminstone vara i tiden, då Indien nyligen förbjudit appen i hela landet. Ett alternativ till Tiktok skulle vara den kommande instagramägda konkurrenten Reels. Samma koncept, lika roligt, men inte styrt av den kinesiska diktaturen.