Tiktok – vad är det egentligen du ger bort?

Det enorma övervakningssamhället är en diktaturers livlina.

Även om Tiktok-representanter idogt förnekar kopplingarna till Peking-diktaturen, är riskerna skäl nog att hålla sig undan.

Även om Tiktok-representanter idogt förnekar kopplingarna till Peking-diktaturen, är riskerna skäl nog att hålla sig undan.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-03-09 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I Regeringskansliet är appen Tik-Tok redan bannlyst. Det kommer att bli så på alltfler seriösa myndigheter. Centerpartiets Niels Paarup-Pedersen lyfte i veckan krav på ett TikTok-förbud också i riksdagen. Alltfler stater inför Tiktok-stopp inom myndigheter och parlament, EU-organ likaså.

Alla företag som månar om sina affärshemligheter och trygg kommunikation tänker eller bör tänka i liknande banor. De flesta som är väl medvetna om risken för industrispionage har hårdare regler än så. Med noggrant dragna gränser för man tar med sig in och vad som går att ta med ut. Smart skydd sparar pengar och räddar jobb.

Den som erbjuder en populär digital arena för många kan lagra, kategorisera och kopiera all information om och från användarna som passerar. Vi talar ju alltmer om biometriska funktioner, automatisk ansiktsigenkänning och rörelseregistrering, liksom utvecklingen av allt vassare artificiell intelligens. Då är just massan av information om miljontals enskilda individer är då en guldgruva - för att förstå och sedan kunna kontrollera behov och beteenden. Kanske till och med förfalska andras gester, röst och formuleringar på ett sätt som låter och ser helt naturligt ut. 

Den där flugan på väggen – fast nu på nattduksbordet – som följer dig också när du sover, behöver sannerligen inte vara en skyddsängel. Företaget bakom Tiktok är Pekingbaserat och lyder därmed under den kinesiska staten. Diktaturers kontrollbehov är en given säkerhetsrisk i demokratier. Även om appar, sociala medier och digitala beteenden skiftar, kvarstår grundproblematiken. Även om Tiktok-representanter idogt förnekar kopplingarna till Peking-diktaturen, är riskerna skäl nog att hålla sig undan.

Bland unga födda på 00-talet är användandet av Tiktok som störst i Sverige, drygt hälften använder Tiktok dagligen. Men även 10-talisterna går i samma riktning. Det är framtidens vuxna, framtidens makthavare. Många föräldrar har skaffat appen för att hålla koll på vad barnen gör och ser där. Samtidigt delar de med sig av sig själva.

Eftersom appen har många användare är den också attraktiv att synas i, förmedla budskap via och möta nya och framtida kunder/väljare i. De flesta svenska partier vill synas och finnas där väljarna eller de framtida väljarna, är. Partierna har blandat högt och lågt, men Sverigedemokraterna är det parti som bedöms ha nått störst framgång i Tiktok-miljön bland förstagångsväljarna under senaste valrörelsen. 

Alla sociala medier du använder försöker spara data om dig. Samtidigt vill de förstås anpassa sig alltmer till dig för att behålla dig, för att du ska känna dig sedd och värdefull. Det är du, men inte alltid på ett sätt som är till din eller ditt samhälles fördel.