Tio goda nyheter att kickstarta sommaren med

Här är tio positiva nyheter som inträffats eller presenterats sedan den förra listan i SN presenterades den 2 maj.

Lyssna in koltrasten! Ljudet av fågelsång kan minska depression och ångest, även när man lyssnar på det via ljudinspelningar.

Lyssna in koltrasten! Ljudet av fågelsång kan minska depression och ångest, även när man lyssnar på det via ljudinspelningar.

Foto: Sergei Grits

Ledare2023-06-01 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Ingen kan göra allt - men alla kan göra något! Lokalt engagemang är avgörande för att kunna rädda Östersjön, fastslår forskare inom projektet “levande vikar”. Positivt är då att engagemanget verkar vara stort och boenden i områden i anslutning till kusten vill kunna bidra aktivt till en renare miljö. 

2. Forskare vid Uppsala universitet har i en studie visat hur algblomningsbakterier skulle kunna användas som biobaserat flygbränsle! Cyanobakterierna kan med hjälp av vatten, solljus och koldioxid bilda kolväten som kan omvandlas till ett flygbränsle. Författaren av studien påpekar att det fortsatt råder utmaningar om detta ska kunna användas i stor skala, men det bådar gott för framtiden!

3. Historia har skrivits! Den första saudiska kvinnan i rymden blir cancerforskaren Rayyanah Barnawi som tillsammans med tre andra lämnade jorden den 21 maj. Passagerarna ska tillbringa drygt 10 dagar på den internationella rymdstationen. 

4. Passa gärna på att ta en tur i skogen men om du inte hinner kanske du kan ta upp mobilen istället. Forskare har nämligen konstaterat att ljudet av fågelsång kan minska depression och ångest, även när man lyssnar på det via ljudinspelningar! 

5. Artificiell hud med känsel? Ja, en amerikansk forskargrupp har uppfunnit en konstgjord hud som kan känna temperatur och beröring på samma sätt som riktig hud. Materialet är böjligt och tunt för att kunna användas på t.ex fingrar. Detta skulle kunna drastiskt förbättra framtidens proteser!

6. Populationen för världens enda sötvattentumlare, Yangtze-tumlaren, har efter flera års oroande nedgång nu visat på en vändande trend. Tumlarens population är på väg att återhämta sig och har ökat med 23 procent under de senaste fem åren. 

7. Årets upplaga av Democracy Perception Index presenterades på Copenhagen Democracy Summit och visade på positiva resultat vad gäller synen på demokrati. I denna stora undersökning återfinns svar både från demokratiska länder och icke-demokratiska länder. Ett av resultaten visar att 90 procent av respondenterna tycker att yttrandefrihet är viktigt. Detta är ett positivt besked för demokratin i en orolig tid! 

8. Positiva nyheter för de av oss som vill slippa en ny pandemi! Världshälsoorganisationen (WHO) har konstaterat att apkoppor inte längre är en global hälsokris efter att antalet registrerade fall sjunkit med nästan 90 procent.

9. Sjukdomar som sprids via mygg resulterar i att hundratusentals människor läggs in på sjukhus varje år. Nu har dock en entomolog uppfunnit en ny typ av väv som är ogenomtränglig för myggorna. Detta har stor potential att stoppa spridningen av virus som malaria och denguefeber. 

10. Efter en lång debatt mellan astronomer som sträcker sig längre tillbaka än den första sonden som landade på månen har forskare för första gången kunnat bekräfta att månen har en solid kärna av järn, likt vår egen jord!