Tio goda nyheter får inleda det nya året

Katter i rymden, återställda bergsmiljöer samt odlade minihjärnor – allt finns i listan nedan.

Kattvideon har nått rymden.

Kattvideon har nått rymden.

Foto:

Ledare2024-01-02 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Här är årets första sammanställning över tio positiva nyheter. Dessa har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN publicerades den första december.

1. Världens första kommersiellt drivna fjärde generationens kärnkraft har startats! Denna nya typ av kärnkraftverk kan utvinna upp till 99 procent av energivärdet i uran, jämfört med dagens reaktorer som klarar runt 5 procent. Det minskar även problemet med kärnavfall avsevärt!

2. Det svenska start-up företaget Cling systems har nu säkrat flera miljoner i investeringar för att öka sin förmåga för att återvinna elbilsbatterier och ge dessa ett nytt syfte. Det är ett viktigt bidrag för att främja en cirkulär ekonomi. 

3. Trots farhågor om att en ökande andel AI, artificiell intelligens, i offentlig sektor kan leda till mindre av mellanmänsklig kontakt tror nu vissa kommuner att effekten kan bli det motsatta. Kungsbacka kommun en av dessa och planerar att använda AI-assistenter i vården. Tanken är att AI:n ska göra mycket administration – för att ge mer tid till patienten! 

4. Det är få som skulle bli lyckliga om vi fick fågelbajs på oss, men för korallrev visar det sig vara en livlina! Australiensiska forskare har visat hur fåglars avföring hjälper korallrev att återhämta sig efter temperaturskador från värmeböljor.

5. Det låter som science-fiction, men forskare har fått organoider – minihjärnor framodlade av hjärnceller – att känna igen mänskligt tal. Förhoppningen är att binda samman biologisk och artificiell intelligens, och därmed ersätta datachip i AI-system med organoider.

6. Amerikanska forskare har tagit fram mikroskopiska "biorobotar" som ska kunna läka skador inuti kroppen! Det är fortfarande en väldigt ny och obeprövad teknik, men detta kan bli till framsteg för personaliserad medicin i framtiden!

7. Vi är nog många som ägnat alldeles för mycket tid med att titta på katt-videor online – nu har NASA hoppat på trenden. nästan. Man har med hjälp av laserteknik kunnat skicka en kattvideo flera miljoner kilometer ut i rymden. Detta var ett bevis på att bredbandsteknik går att skicka ut i rymden, vilket kan vara en förutsättning för rymdfärder i framtiden. 

8. Nu har man spikat datumet för när världens största optiska rymdteleskop ska stå klart. År 2028 kommer teleskopet stå i Chile. Teleskopet ska leta efter exoplaneter i andra stjärnsystem och leta efter spår av liv. 

9. I Australien har naturvårdare lyckats spela in sången av den sällsynta natt-papegojan! Under de senaste åren har dess tillgängliga livsmiljöer minskat och arten tros vara allvarligt utrotningshotad – där kom denna sång som en god nyhet!

10. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) rapporterade nyligen hur insatser för att återställa ekosystem i bergsmiljöer har lyckats! I projektet som genomförs tillsammans med lokala människor har man förstärkt ekosystem i bergsområden i Kirgizistan, Serbien, Rwanda och Uganda.