1. De svenska forskarna Anders Lorén och Marcus Vestergren har fått patent på en ny produktionsmetod för matolja som utnyttjar elektricitet och koldioxid i en slags elektrisk fotosyntes. Om metoden kan användas i stor skala kan det konkurrera med resurskrävande palmoljeplantager, som kan omvandlas till regnskog i stället.
2. En studie ledd av forskare vid University College London ger hopp om att vända åldersrelaterade försämringar av synen. Försökspersonerna fick titta in i ett rött ljus med en viss våglängd tre minuter om dagen i två veckor. På så sätt förbättrades funktionen i cellernas mitokondrier, och bland försökspersonerna som var äldre än 40 år stärktes färgseendet med 20 procent.
3. Det japanska företaget Donut Robotics har tagit ansiktsmasken till nästa nivå. Genom att bluetooth-koppla masken med en smart telefon kan deras modell C-FACE översätta fraser på nio språk: japanska, engelska, kinesiska, franska, koreanska, thailändska, indonesiska, spanska och vietnamesiska. Masken kan beställas i höst för ungefär 350 kronor styck.
4. Energibolaget Tibber och 1 000 av deras kunder i Sverige kommer att använda elbilsladdare för att reglera elnätets frekvens. Det fungerar genom att elbilsladdarna fyller på batteriet snabbare om frekvensen är hög, och minskar eller stänger av laddningen om frekvensen är för låg. (Det kommer dock inte att gå energi från bilarna till elnätet.) Det är första gången i världen som elbilsladdare används för att avlasta elnätet.
5. Forskare vid Chalmers i Göteborg har tagit fram ett nytt material som kan döda bakterier och inaktivera virus i coronavirusfamiljen. När virus fastnar på materialets yta och inaktiveras förs det inte vidare, vilket gör det särskilt lämpligt för till exempel ansiktsmasker och intuberingsslangar. Forskarna väntar nu på att göra fler tester med Sahlgrenska akademin.
6. Forskare vid University of California, Los Angeles har utvecklat en handske som kan översätta teckenspråk i realtid. Handsken innehåller sensorer som fångar upp handrörelser, och detta översätts sedan på en mobiltelefon. UCLA har nu ansökt om patent, och forskarna hoppas ha en kommersiell produkt färdig om tre till fem år.
7. För tolfte året i rad toppar Sverige EU-kommissionens rankning över medlemsländernas innovationsförmåga. Sverige är särskilt starkt inom forskning och utbildning. Även Finland och Danmark rankas högt, på en andra- respektive tredjeplats.
8. Den sista juni stängde Spanien ner hälften av sina kvarvarande kolkraftverk, och ytterligare fyra tas snart ur bruk. EU-förbud mot statliga subventioner, högre priser på koldioxidutsläpp och ett lågt pris på naturgas gjorde att kolkraftverken inte längre kunde konkurrera med andra energikällor.
9. Det Google-ägda företaget Loon erbjuder nu 4G-uppkoppling till miljontals kenyaner – genom 30 meter höga luftballonger. Varje ballong ger en internetuppkoppling som sträcker sig 200 gånger längre än vad en vanlig mobilmast gör, och de täcker sammanlagt ett område som är nästan två gånger så stort som Norrbotten.
10. Enligt en ny rapport från tankesmedjan Ember stod förnybar energi för en större andel av energiproduktionen i EU för första gången under första halvåret 2020. Den förändringen drivs framför allt av nyinstallationer av sol- och vindenergi. För bara nio år sedan var den fossila produktionen dubbelt så stor som den förnybara.