Tio goda nyheter från juni 2020

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av maj.

Ledare 29 juni 2020 05:42
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. I sommar inleds den sista testfasen för tre möjliga vacciner mot covid-19. Först ut blir företaget Moderna i juli, därefter Astra Zeneca och Oxford University i augusti och sedan Johnson & Johnson i september. Vaccinen kommer att prövas på 30 000 personer för att försäkra att det är effektivt och säkert.  

2. Enligt US Energy Information Administration var USA:s energiförbrukning 2019 från förnybara källor större än förbrukningen från kol för första gången sedan 1886. Det historiska skiftet speglar en stor nedgång i kolproduktionen samtidigt som solpaneler, vindkraftverk och naturgas blivit vanligare.  

3. Robotingenjörer i Hongkong och USA har utvecklat ett konstgjort öga som kan ge blinda möjlighet att se. Det mänskliga ögat har unika egenskaper som ett brett synfält och hög upplösning, men forskarna tror sig ha efterliknat det med nanotrådar som fungerar som ögats fotoreceptorer (som registrerar ljusstyrka och färger.)  

4. En forskargrupp vid Tulane University i USA har hittat en metod för att ”stänga av” en gen som får bröstcancertumörer att växa snabbt. Det ger hopp för nya behandlingar mot trippelnegativ bröstcancer, som utgör ungefär en tiondel av alla bröstcancerfall.  

5. För första gången har ett datorspel godkänts som en medicinsk behandling av USA:s läkemedelsmyndighet FDA. Spelet Endeavor, som går ut på att styra en farkost längs en bana, ska hjälpa barn med ADHD som ett komplement till andra behandlingar. Spelet har utvecklats och gått igenom kliniska studier i sju års tid.  

6. Under pandemin har Bris (Barnens rätt i samhället) fått 20 procent fler samtal än normalt. Därför har de med hjälp av Microsoft tagit fram en chatbot som kan ge unga svar på frågor medan de väntar på att få prata med en kurator. På så sätt tappar Bris färre unga som behöver vänta 30-40 minuter, och det sänker trösklarna för de som är nervösa över att ringa och prata med någon de inte känner.  

7. Forskare vid Stockholms universitet har tagit fram en ny metod som kan ge bättre och billigare laddningsbara hybridbatterier. Med denna metod kan så kallade NiMH-batterier, som finns i till exempel hybridbilar och eltandborstar, återvinnas i stället för att smältas om och reduceras.  

8. I Uganda är det ofta långt till närmaste återvinningsstation, så företaget Takataka Plastics försöker använda plast som annars skulle ha bränts till något användbart. Coronapandemin har gett företaget ett tillfälle att göra det. Nu producerar de 14 anställda, varav sex tidigare var hemlösa, runt 100 ansiktsskydd i plast om dagen som används i den lokala sjukvården.

9. Coronapandemin och protesterna efter George Floyds död har slagit hårt mot afro-amerikanska familjer och företag i Minneapolis. För att hjälpa till bestämde sig 9-åriga Kamryn Johnson för att sälja armband och donera pengarna. Nu har hon och hennes vänner samlat in nästan 1 miljon kronor, och enligt hennes pappa har hon jobbat så hårt att hon har blåsor på fingrarna.  

10. Egron Nilsson, 88, blev bedrövad på midsommarafton när han upptäckte att det varit inbrott i hans fiskestuga i jämtländska Långan. När hans dotter Lillevi Ling delade ett Facebook-inlägg om händelsen blev de överväldigade av responsen. Över 10 000 personer delade inlägget, och tack vare Swish-donationer har Egron nu fått ihop tillräckligt mycket för att laga fönstren och köpa ny fiskeutrustning.  

Ämnen du kan följa