Tio goda nyheter mitt i semesterlugnet

Inspelningar av fiskars läten skulle kunna vara nyckeln för att återställa korallreven!
Inspelningar av fiskars läten skulle kunna vara nyckeln för att återställa korallreven!

Här är 10 positiva nyheter som inträffat eller presenterats sedan den förra listan publicerades den 1 juni.

Ledare 1 juli 2023 05:03
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Varje år får över 8000 kvinnor det fruktansvärda beskedet om att de har bröstcancer. Nu kan allt fler fall av bröstcancer upptäckas tack vare en ny metod! På St:Görans Sjukhus har man testat att använda en AI-algoritm som ett komplement till radiologernas granskning av mammografi screeningen. Den nya tekniken kan minska belastningen i vården samtidigt som den kan rädda fler liv!

 

2. Ett nytt vaccin mot sjukdomen meningit som orsakar hjärninflammation har potential att rädda tusentals liv! Vaccinet har testats framgångsrikt i flera afrikanska länder. Den nya varianten ger skydd mot fler stammar av de virus och bakterier som orsakar sjukdomen. 

 

3. Ett Japanskt företag har funnit ett nytt verktyg för att lagra och transportera överskottsenergi från förnybara källor -batteritankers! Dessa ska transportera energi över haven och därigenom också skapa ett “havskraftnät”. Detta innebär också att fler havsbaserade vindkraftparker kan etableras där det tidigare varit svårt med undervattenskablar. 

 

4. Fiskars läten skulle kunna vara nyckeln för att återställa korallreven! Forskare har använt sig av undervattenshögtalare för att sända gamla inspelningar av läten från friska korallrev i hopp om att locka tillbaka de larver som är avgörande för korallrevens återväxt. Hittills har resultaten varit lovande!

 

5. Nykläckta sköldpaddor i Myanmar ger hopp! Den kritiskt utrotningshotade “Nilssonia formosa” har kläckts på en strand i Myanmar. För vad som kan vara den första gången har även människor kunnat bevittna födelsen av dessa sällsynta sköldpaddor. 

 

6. Nu byggs Sveriges första vindkraftverk av trä! Inte nog med att den kommer att producera förnybar energi, den har även 90% lägre koldioxidutsläpp vid tillverkning än ett ståltorn. Dessutom fungerar trä som en kolsänka. Det är häftigt! 

 

7. Specialtränade hundar kan nyttjas av forskare för att kunna hjälpa beståndet av humlor! Nu pågår ett forskningsprojekt där hundar ska identifiera humlebon intill vägkanter. Man vill undersöka hur vanligt detta är och hur de påverkas av trafiken för att kunna hjälpa humlorna i framtiden. 

 

8. Tack vare ett kliniskt experiment med hjärnimplantat har en förlamad man återfått förmågan att gå! Detta genombrott visar att en potentiell framtid där hjärnimplantat kan återställa självständighet och funktioner hos människormkan kan vara möjlig. 

 

9. Den utrotningshotade blåvalen som under 1960-talet uppskattades ha en total population på 600 individer har nu blivit allt vanligare vid kaliforniens kust. Det beräknas finnas 2000 indivder bara utanför dess kust. Det är en positiv återhämtning!

 

10. I Madagaskar har man använt 3D printers för att bygga skolor. Enligt FN går 3 av 4 barn inte i skolan på grund av platsbrist eller svårighter att färdas till skolan. Dessa byggnader tar nu bara några dagar att konstruera! 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa