Tio goda nyheter som fick fart på september

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan slutet av augusti.

Ledare 4 oktober 2022 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.
 1. Den ukrainska motoffensiven i de östra delarna av landet går som tåget. Den gångna helgen återtog ukrainska trupper järnvägsknuten Lyman från Ryssland, som används för transporter i östra Ukraina. Det var en stor prestigeförlust för Vladimir Putin, som bara några dagar tidigare hade ”annekterat” de områdena efter en skenomröstning.
 2. Efter fem års arbete står Hornsea 2, världens största vindkraftpark, färdig utanför Storbritanniens östkust. Tillsammans kan de 200 vindkraftverken – som är 165 meter höga med 81 meter långa rotorblad – generera el till 1,3 miljoner hushåll.
 3. En lokal tåglinje i närheten av Hamburg kommer att bli världens första som är helt vätgasdriven. Tågen tankar väte, samlar syre från luften och en bränslecell omvandlar sedan vätet och syret till elektriska strömmar. De enda restprodukterna är vattenånga och värme.
   
 4. För att elektrifiera samhället behövs batterier som kan lagra energi, men dagens litiumbatterier är inte alltid så miljövänliga. Men enligt en ny studie går det att ta fram batterier med zink och chitosan – en förening som ingår i skalet på ryggradslösa djur som krabbor. Det gör batterierna både billiga och nedbrytbara, med samma prestanda som litiumbatterier. 
 5. Forskare vid finska Aalto-universitetet har tränat en artificiell intelligens (AI) att både förutspå och föreslå åtgärder för att minska risken för skogsbränder. Till att börja med tränades AI:n för torvmarker i Indonesien, men med nya data att träna på skulle den även kunna användas till andra områden.
 6. CTrees, ett nytt företag som drivs av Nasa-forskare, har i sin tur använt en AI för att bedöma hur mycket kol jordens tre biljoner träd lagrar. Tack vare högupplösta satellitbilder och data från lokala inventeringar kan forskarna uppskatta hur mycket kol som lagras och frigjorts inte bara i en större skog, utan till och med i enskilda träd.
 7. Kanadas största flygbolag Air Canada kommer att köpa 30 stycken elektriska hybridflygplan av det Göteborgsbaserade företaget Heart Aerospace. Heart Aeorospaces ES-30-plan genererar inga utsläpp eftersom de drivs av batterier och reservgeneratorerna använder hållbart flygbränsle. Planen kommer till exempel att användas för att trafikera regionala rutter och pendlingslinjer.
   
 8. Ny statistik från det amerikanska justitiedepartementet visar att det går att få ner ungdomsbrottsligheten rejält. 2020 hade antalet ungdomar som arresteras för våldsbrott minskat med 78 procent jämfört med toppnoteringen 1994, och med över hälften jämfört med 2010. Minskningen beror således inte bara på pandemin utan är del av en långsiktig och långtgående trend.
 9. Världens största containerrederi MSC kommer att lägga om sina rutter runt Sri Lanka för att skydda blåvalar. Vattnen söder om Sri Lanka är några av världens mest trafikerade och är också en plats där blåvalar söker föda. Om fler rederier följer MSC:s exempel kan risken för kollisioner minska med 95 procent.
 10. En grupp forskare från universitetet i Sannio i södra Italien har byggt Europas första helt vätgasdrivna hus, som fungerar som en studentbostad och ett laboratorium på samma gång. Om detta experiment med vätebränsleceller faller väl ut kan det användas i andra bostadshus och kommersiella fastigheter i framtiden.

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa