Tio goda nyheter som gav augusti rätt tonart

En robothandske kan ge exempelvis strokepatienter en möljighet att spela musik igen.
En robothandske kan ge exempelvis strokepatienter en möljighet att spela musik igen.

Sommaren går mot sitt slut, då behövs det goda nyheter. Här är tio som har tillkommit sedan den föregående listan publicerades i början av augusti.

Ledare 2 september 2023 07:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. USA, som är en av världens största utsläppare av koldioxid, har nu investerat miljarder i teknik för att fånga in koldioxid. De nya anläggningarna ska fånga upp miljontals ton koldioxid från atmosfären. Det är ett positivt besked för vår planet!

2. Jordbävningar kan komma att orsaka oerhörd skada för liv och egendom. I dagsläget upptäcks de oftast med bara några minuters marginal. Nu har dock ny teknik gett hopp av att kunna få en förvarning upp till två timmar före en stor jordbävning – och därigenom rädda fler liv. 

3. En ny studie från Australien visar hur små investeringar i biologisk mångfald i stadsmiljö kan ge betydande effekter! Genom att plantera varierande växtlighet attraherar man fler insektsarter. I studien från Melbourne sjudubblades antalet insekter på testytan! 

 

undefined
Avskogningen i det regnskogsrika Colombia minskar tydligt.

4. Colombia, som är hem för en betydande del av världens regnskog och det land med näst mest biologisk mångfald i världen, har minskat sin avverkning av skog med 29 procent under de senaste åren. 

5. Tack vare finansiering från välgörenhetsstiftelsen som drivs av multimiljardärerna Bill och Melinda Gates kan det första nya tuberkulosvaccinet på 100 år vara inom räckhåll. Den dödliga sjukdomen skördar över en miljon liv per år och detta nya vaccin, M72-vaccinet, ger hopp om en ljusare framtid. 

6. Amerikanska forskare vid Lawrence Livermore National Laboratory har för andra gången genomfört ett fusionstest som lyckas uppnå nettovinst i energi, det vill säga att de har fått ut mer energi än de har lagt in. Fusion är den reaktion som driver solen, och ger därmed stor potential för fossilfri energiutvinning på sikt. 

7. Indien har som första aktör lyckats landa en rymdfarkost på månens sydpol! Forskarna hoppas kunna hitta fryst vatten i området, vilket ger spännande möjligheter för framtiden. 

 

8. Ett gäng amerikanska forskare har utvecklat en “robothandske” som genom AI-teknik kan spela instrument och agera som en “musiklärare” för exempelvis strokepatienter som vill återfå förmågan att spela ett instrument. En härlig ny uppfinning för att ge fler sin passion tillbaka!

9. Tänk att kunna få ungdomlighet utskrivet på recept! Genom att nyttja ett AI-verktyg har forskare kunnat identifiera kemiska ämnen som har en potential att bromsa åldrande. Teoretiskt sätt kan dessa ämnen komma att användas i framtida mediciner. 

10. Linköpings universitet kommer bli värd åt världens snabbaste superdator! Superdatorer kan beräkna stora datamängder och kan användas bland annat för arbete med artificiell intelligens och klimatforskning. Den kommer kunna användas av både svenska och europeiska forskare samt av industrin!  


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa