Tio goda nyheter som gav januari medvind

HÀr Àr tio positiva nyheter som har intrÀffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av december.

VĂ€derkĂ€nslighet Ă€r ett av förnyelsebara energiproduktionens problem. Ett slags ”batteri” för havsbaserad vindkraft, anpassat för de tider dĂ„ det inte blĂ„ser, kan det vara nĂ„got?

VĂ€derkĂ€nslighet Ă€r ett av förnyelsebara energiproduktionens problem. Ett slags ”batteri” för havsbaserad vindkraft, anpassat för de tider dĂ„ det inte blĂ„ser, kan det vara nĂ„got?

Foto: CALBERG JASPER

Ledare2022-02-01 05:27
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

1. Det amerikanska lÀkemedelsverket FDA har godkÀnt en behandling som kan minska risken att fÄ HIV betydligt. I stÀllet för att som i dag ta ett piller varje dag innebÀr den nya behandlingen att patienter kan ta en spruta varannan mÄnad. Dessutom Àr behandlingar baserade pÄ genredigeringsverktyget CRISPR pÄ gÄng som kan bota redan HIV-positiva patienter.

2. PÄ University of Maryland Medical Center blev 57-Ärige David Bennett den första mÀnniskan att fÄ en hjÀrttransplantation frÄn en gris, som var genetiskt modifierad sÄ att en mÀnniskas kropp inte skulle stöta bort organet. Eftersom Bennetts hÀlsa var dÄlig hade lÀkare inte godkÀnt en traditionell hjÀrttransplantation, och det unika ingreppet sÄgs som den sista chansen att rÀdda hans liv.

3. James Webb-teleskopet, mÀnsklighetens hittills mest avancerade rymdteleskop som ska studera ljuset frÄn de första stjÀrnorna och galaxerna, har lagt sig i omloppsbana runt solen. De kommande fem mÄnaderna ska tekniker pÄ Jorden stÀlla in teleskopets instrument och spegelpaneler innan det kan börja ta bilder.

 

4. FrÄn och med den 28 januari gÀller nya regler för att bekÀmpa antibiotikaresistens i hela EU, vilket framför allt innebÀr att antibiotika inte fÄr ges rutinmÀssigt till friska djur. Antibiotikaresistens leder i dag till cirka 33 000 dödsfall i Europa varje Är.

5. VÀtgas Àr ett viktigt substitut till fossila brÀnslen, bland annat eftersom det kan anvÀndas för att lagra förnybar energi. Processen för att ta fram vÀtgas har dock varit dyr. Men nu har forskare vid amerikanska Georgia Tech utvecklat en katalysator som anvÀnder sig av fÀrre Àdelmetaller, som Àr bÄde dyra och sÀllsynta, vilket gör framstÀllningen mer kostnadseffektiv.

6. Ingka Group, bolaget som Ă€ger majoriteten av alla Ikea-varuhus, har köpt 1 321 hektar mark i Florida som förstördes av orkanen Michael 2018 för att restaurera den till skog. Det kommer att ge skydd Ă„t en rad djurarter och öka motstĂ„ndskraften mot klimatförĂ€ndringar. Totalt Ă€ger Ingka Group 250 000 hektar skog i Europa, USA och Nya Zeeland. 

 

7. Det nederlĂ€ndska företaget Ocean Grazer har tagit fram en lösning pĂ„ problemet att vindkraftverk inte genererar el nĂ€r det inte blĂ„ser. Företaget har tagit fram ett ”batteri” för havsbaserad vindkraft, som lagrar överskottsel i en vattenbehĂ„llare under högt tryck. NĂ€r det behövs mer el kan vattnet slĂ€ppas ut för att driva turbiner under havsytan.

8. NÀr astronauter tillbringar tid i rymden utan gravitation försvagas deras muskler pÄ ett sÀtt som pÄminner om Äldrandets effekter. DÀrför har forskare vid University of Liverpool skickat ut labbodlad muskelvÀvnad till den internationella rymdstationen ISS för att bÀttre kunna förstÄ hur dessa processer gÄr till. I januari ÄtervÀnde cellerna till Jorden för undersökning.

9. Forskare frÄn Singapore och USA har tagit fram en förpackning av bland annat majsprotein som förlÀnger matens hÄllbarhet och dödar skadliga bakterier som E.coli och salmonella. Förpackningen fungerar pÄ en rad olika produkter som fisk, kött, frukt och grönsaker.

10. En studie frÄn University of Wisconsin-Madison visar att hajars immunförsvar har antikroppsliknande proteiner som kan neutralisera coronavirus. Hajarnas proteiner Àr bara en tiondel sÄ stora som mÀnniskors antikroppar och kan dÀrför komma Ät virus pÄ andra sÀtt. Forskarna ska nu testa om proteinerna fungerar Àven i mÀnniskokroppen.