Tio goda nyheter som gav oktober ett lyft

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av september.

Ledare 1 november 2021 05:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Nu påbörjas en studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala med en ny, banbrytande behandling mot bröstcancer. Preparatet som ska testas heter Enhertu, och för cellgifter direkt till tumören utan att skada kroppen i övrigt. Henrik Lindman, som är huvudansvarig för studien, menar att det är det största genombrottet inom cancerforskningen på minst 20 år. 

2. I början av oktober rekommenderade Världshälsoorganisationen WHO det första vaccinet mot malaria för utbredd användning i Afrika söder om Sahara. Det kan förebygga så mycket som 5,4 miljoner fall av malaria och 23 000 barns dödsfall varje år. 

3. Det amerikanska läkemedelsbolaget Merck har tagit fram ett piller som kan halvera risken att hamna på sjukhus för patienter som diagnosticeras med covid-19. Det innebär ett stort framsteg eftersom det är mycket lättare att distribuera och ge tabletter jämfört med dagens behandlingar, som kräver injektioner. 
 

4. ABB lanserar nu världens snabbaste laddare för elfordon. Med laddaren Terra360 kommer det bara att ta en kvart att fulltanka en elbil. Redan på tre minuter kan man få en räckvidd på 100 kilometer. 

5. Forskare vid ReCell Center, ett amerikanskt forsknings- och utvecklingscentrum för batteriåtervinning, har tagit fram en ny metod som gör återvinning av litiumjonbatterier ekonomiskt lönsamt. Det är ett mycket viktigt framsteg eftersom litiumjonbatterier används i en lång rad produkter, från smarta telefoner till bärbara datorer och elbilar. 

6. Internationella energirådet (IEA) visar i en ny rapport att en ny energiekonomi är i antågande. Enligt IEA:s prognos kommer marknaden för nya gröna tekniker som just litiumjonbatterier att vara jämförbar i storlek med dagens oljemarknad år 2050. Det skapar stora möjligheter för företag som är förberedda för den gröna omställningen.

7. Det litauiska företaget AUGA har tillverkat en traktor som kan ge ett miljövänligare jordbruk. Det är en hybridtraktor som drivs av såväl el som metan, som kan komma från stallgödsel som annars inte skulle kommit till nytta. Enligt AUGA kan en sådan traktor sänka ett jordbruks växthusgasutsläpp med 100 ton per år. 

8. Forskare vid University of California i San Francisco har gjort ett viktigt genombrott för att behandla depression. Med hjälp av ett implantat i hjärnan fick en 36-årig kvinnlig patient elektriska pulser som lyckades mildra hennes symtom rejält. Tidigare implantat har inte lyckats lika bra med att stimulera de relevanta områdena i hjärnan vid rätt tillfälle. 

9. Vid Lunds universitet har en forskargrupp utvecklat ett hjälpmedel för patienter med långvarig smärta utan de biverkningar som följer med exempelvis morfin. Allt som behövs är elektroder som är ytterst tunna, mjuka som sjögräs och skonsamma mot hjärnvävnaden. Forskarna tror att tekniken kan användas för att behandla en rad hjärnsjukdomar, inklusive Parkinson och epilepsi.

10. I Amsterdam kommer elektriska, självkörande båtar att fungera som vattentaxi, sophanterare och till och med som tillfälliga broar vid behov. Trots att Amsterdam är känt för sina kanaler är de relativt underutnyttjade i förhållande till stadens vägar. Genom att använda kanalerna mer kan trängseln som orsakas på Amsterdams trånga gator av exempelvis sopbilar minska.

 

Fotnot: SN:s ledarsida listar vid varje månadsskifte sedan 2018 tio positiva nyheter från månaden som har gått. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa