Tio goda nyheter som gjorde november ljusare

Här är tio positiva nyheter som inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av oktober.

Antalet fjällrävar ökar. I år har 72 valpkullar fötts. Det är en av november månads goda nyheter i listan nedan.

Antalet fjällrävar ökar. I år har 72 valpkullar fötts. Det är en av november månads goda nyheter i listan nedan.

Foto: Avlsprogrammet Nina/NTB/TT

Ledare2019-12-02 05:48
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1) Den svenska fjällrävsstammen växer. I år har 72 valpkullar fötts, en ökning med 26 procent från i fjol. Enligt Felles Fjellrev-projektet, som räknar fjällrävar i Sverige och Norge, har antalet fjällrävar ökat från 240 stycken 2015 till 300–350 i dag. 

2) En forskargrupp vid Kungliga Tekniska högskolan har utvecklat en film som kan användas ovanpå vanliga solceller för att utvinna energi ur infrarött ljus. Hälften av solens strålning når jorden som osynligt infrarött ljus, men vanliga solpaneler har haft svårt att utnyttja den energin. Forskarna tror att det kan göra solceller 20 till 25 procent mer effektiva.

3) Bröstcancer kan upptäckas fem år innan symptomen visar sig, menar forskare vid University of Nottingham. När cancerceller producerar en särskild sorts protein svarar immunförsvaret med att tillverka antikroppar, som i sin tur kan upptäckas genom ett blodprov. Det vore ett billigare och enklare alternativ än mammografi för att testa förekomsten av bröstcancer. 

4) Blödarsjuka, som innebär att blodet har svårt att koagulera, kan botas med genterapi. Genom att föra in en fungerande gen i patientens lever kan man minska eller rentav eliminera behovet av medicinering, rapporterade SR Vetenskapsradion (6/11).

5) Tack vare den senaste utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) kan forskare vid Cornell University hjälpa skogsvakter i den kongolesiska nationalparken Nouabalé-Ndoki skydda elefanter från tjuvskyttar. Ett AI-system hjälper forskarna att analysera ljud från sensorer i parken och varnar vakterna för tjuvskyttar i god tid.

6) Genom att sänka patienters kroppstemperatur till 10–15 grader, och på så sätt försätta dem i konstgjord dvala, har läkare vid University of Maryland utökat tiden för att behandla akuta skador. I konstgjord dvala saktar de kemiska reaktionerna i cellerna ner, och de behöver därför inte lika mycket syre. Läkarna får därmed mer tid att operera skadorna innan patienterna återuppväcks. 

7) En studie från Stanford University visar att en antikroppsbehandling som injiceras en gång kan förhindra allergiska reaktioner mot jordnötter i upp till sex veckor. Än så länge har behandlingen bara testats på 20 deltagare, men forskarna tror att samma behandling kan vara effektiv i större skala och även mot andra matallergier. 

8) För att göra så att grödor kan växa även i salthaltig mark har en forskargrupp vid Massachusetts Institute of Technology utvecklat en skyddande beläggning av silke, socker och bakterier. Förhoppningen är att det ska vara ett billigt och lättillgängligt alternativ för lantbrukare som vill använda land som i dag inte är lämpligt för jordbruk. 

9) Industriprocesser som ståltillverkning kräver höga temperaturer och har tidigare varit omöjliga att genomföra med förnybar energi. Ett nytt solvärmesystem från företaget Heliogen kan dock snabba på den omställningen. Genom att rikta speglarna ungefär som när solstrålar förstärks i ett förstoringsglas skapas temperaturer på upp till 1 000 grader, nästan dubbelt så mycket som tidigare solvärmetekniker. 

10) Studier från Världsbanken visar att tv-serien MTV Shuga, vars tionde säsong hade premiär 1 november, har spelat stor roll i kampen mot hiv i Afrika söder om Sahara. Andelen som testar sig och söker behandling för hiv har ökat markant bland dem som sett serien, vilket lett till folkhälsovinster motsvarande 2,9 miljarder kronor.