Tio goda nyheter som kom i juli

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av juni.

Framtidens sommargrillning kan ske med labbodlat kött. Det är en av juli månads tio goda nyheter.

Framtidens sommargrillning kan ske med labbodlat kött. Det är en av juli månads tio goda nyheter.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Ledare2021-08-08 21:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Biontech, som tillsammans med läkemedelsjätten Pfizer utvecklade det första effektiva vaccinet mot covid-19, tar nu nästa steg. Tack vare vinsterna från covid-19-vaccinet kan Biontech investera i ett malariavaccin som bygger på samma teknik (så kallad mRNA). Företaget vill också bygga ut produktionskapacitet i Afrika, rapporterar nyhetskanalen Welt.

 

2. Forskare vid Cambridge-universitetet har tagit fram ett implantat som kan mildra smärta i fall där smärtstillande läkemedel inte hjälper. Implantatet injiceras med en spruta vid ryggraden och kan blockera smärtsignalerna till hjärnan med svaga elektriska pulser.

 

3. Det israeliska företaget Future Meat har öppnat världens första fabrik för kommersiell produktion av labbodlat kött. Celler från nötkött, kyckling, fläsk och lamm kommer att odlas i en näringslösning, och till att börja med kan fabriken producera kött motsvarande 5 000 hamburgare om dagen.

 

4. Efter att länge ha klassats som en utrotningshotad art har jättepandan – som bland annat är Världsnaturfonden WWF:s symbol – plockats bort från den listan. Redan 2016 ansåg Internationella naturvårdsunionen IUCN att jättepandan inte längre var hotad, men då motsatte sig Kina det beslutet.

 

5. Forskare vid University of Newcastle i Australien har utvecklat en ny metod för diabetiker att hålla koll på sitt blodsocker. I stället för att ta ett blodprov från fingret kan diabetiker enkelt lämna ett salivprov på en remsa, som skickar blodsockervärdet till en mobilapp. Forskarna räknar med att remsorna kan börja massproduceras 2023.

 

6. En nackdel med vanliga solceller är att de knappt är användbara under korta vinterdagar. Två forskare vid University of California, Davis kan dock ha en lösning på det problemet. Idén går ut på att eftersom en solcellspanel genererar elektricitet när en ljusfoton träffar den, kanske samma sak gäller när en ljusfoton lämnar panelen. Forskarna ska nu jobba på en prototyp för att se om den idén kan bli verklighet.

 

7. Genredigeringsverktyget Crispr, som ledde till att Jennifer Doudna och Emmanuelle Charpentier fick Nobelpriset i kemi 2020, har använts för att bota den ärftliga sjukdomen transtyretinamyloidos. Med en enkel injektion sjönk produktionen av ett skadligt protein i levern med upp till 96 procent. Det ger hopp om att Crispr i framtiden kommer att kunna användas för att behandla en rad sjukdomar.

 

8. I sommar har flera städer världen över drabbats av översvämningar. För att förebygga fler översvämningar håller det amerikanska företaget AquiPor på att ta fram ett nytt material som regnvatten kan tränga igenom, samtidigt som föroreningar filtreras bort. Till skillnad från dagens trottoarer kan vattnet därför absorberas i marken.

 

9. Trots att anti-vaccinationsgrupper har fått stor uppmärksamhet har svenskarnas förtroende för vaccin i allmänhet ökat under pandemin, enligt en undersökning av Norstat på uppdrag av Warp News. Bara en av tio har fått mindre förtroende för vacciner sedan början av pandemin, medan en tredjedel har fått större förtroende. För resten är det oförändrat.

 

10. Både EU-kommissionen och Europaparlamentet stödjer nu ett förslag som innebär att 300 miljoner djur inte kommer att behöva leva i bur efter 2027. Kaniner, hönor, vaktlar, ankor och gäss omfattas av förslaget. Lantbrukare kommer att få ekonomiskt stöd för att investera i ny utrustning när burarna fasas ut.