Tio goda nyheter som kom i juni

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av maj.

En av månadens goda nyheter kom från hemmaplan. Gotland kan få världens första klimatneutrala cementfabrik i Slite år 2030.

En av månadens goda nyheter kom från hemmaplan. Gotland kan få världens första klimatneutrala cementfabrik i Slite år 2030.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ledare2021-06-30 21:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg har utvecklat världens första cementbaserade laddbara batteri. Eftersom cementmixen dessutom fungerar som byggmaterial kan framtida byggnader få betydligt större energilagringsförmåga än i dag och därmed fungera som gigantiska batterier.

 

2. Forskningsprojektet Allen Coral Atlas har tagit fram det första övervakningssystemet för koraller i sitt slag. Det bygger på att satelliter skickar högupplösta bilder som körs genom en algoritm, vilken i sin tur identifierar vilka korallrev som är ansträngda. Syftet är att förebygga så kallad korallblekning, ett fenomen som blivit vanligare till följd av global uppvärmning.

 

3. Det Lissabon-baserade företaget Undo for Tomorrow vill dra sitt strå till stacken för att göra modeindustrin mer hållbar. I augusti kan man köpa deras nya sneakers Neuven, som är tillverkade i material som bambu och återvunna plastflaskor. Mest iögonfallande är dock de färgglada sulorna, som är gjorda av gamla partyballonger och gummidäck.

 

4. Snart lanseras Yara Birkeland, världens första batteridrivna och självkörande containerfartyg med bas i norska Horten. Målet är att fartyget ska minska både antalet dieseldrivna lastbilstransporter med 40 000 per år och utsläppen från sjöfarten, som står för 2–3 procent av världens växthusgasutsläpp.

 

5. Företaget Future Forest Company har hittat ett sätt att suga upp stora mängder koldioxid ur luften utan att behöva förlita sig på återplantering av skog. Det gör man genom förstärkt vittring, som innebär att man sprider krossad basalt (bergart) på jordbruksmark eller i skogar. Just nu pågår de första större försöken med förstärkt vittring på ön Mull i Skottland.

 

6. 2030 kan Slite på Gotland få världens första klimatneutrala cementfabrik. Tills dess ska företaget Cementa bygga in en anläggning för koldioxidavskiljning (CCS), som fångar in koldioxiden och lagrar den i berggrunden. Då cementtillverkning leder till stora utsläpp skulle det betyda att Sveriges totala koldioxidutsläpp minskar med runt tre procent.

 

7. En treårig studie i indonesiska Yogyakarta har lett till ett genombrott som kan minska antalet fall av Denguefeber drastiskt. Genom att infektera myggor med bakterien Wolbachia, som gör det svårare för Dengueviruset att föröka sig hos myggorna, minskade antalet människor som infekterades med 77 procent och antalet som behövde söka vård med 86 procent.

 

8. Utsläppen från egen uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige har minskat med hela 94 procent sedan 1990, enligt Naturvårdsverket. Den främsta förklaringen till denna minskning är att oljeeldning för uppvärmning av bostäder och lokaler har fasats ut till förmån för biobränslebaserad fjärrvärme.

 

9. Ett ”marängliknande” material som forskare vid brittiska University of Bath uppfunnit kan sänka ljudnivån från flygplansmotorer med 80 procent. Det är det lättaste ljudisoleringsmaterialet som någonsin har tagits fram, och skulle göra att en flygplansmotor lät ungefär lika mycket som en hårtork.

 

10. Fysiker har länge skämtat att fusion – där atomkärnor smälter samman – är framtidens energikälla och alltid kommer att vara det. Men företaget General Fusion, som backas av bland andra Amazons VD Jeff Bezos, hoppas nu på ett genombrott. Nästa år öppnar företagets testcenter i engelska Oxford. Om vi till slut får framtidens energi återstår att se.