Tio goda nyheter som lyfte november

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av oktober.

Forskare vid Cambridge-universitetet har tagit fram ett glitter som består av nanokristaller av cellulosa, som är biologiskt nedbrytbart. Det är en av november månads positiva nyheter.

Forskare vid Cambridge-universitetet har tagit fram ett glitter som består av nanokristaller av cellulosa, som är biologiskt nedbrytbart. Det är en av november månads positiva nyheter.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ledare2021-12-01 05:05
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Trots det ökande intresset för friluftsliv minskar nedskräpningen i fjällen, enligt en mätning från Svenska Turistföreningen och Håll Sverige Rent. Mätningen genomförs för tredje året i rad vid ett antal fjällstationer, och minskningarna är betydande: till exempel minskade nedskräpningen vid Kebnekaise med 80 procent i år jämfört med 2020. 

2. Företaget Frey vill förändra hur tvättmedel produceras. Frey menar att det är onödigt att transportera något som till 80 procent består av vatten över halva jordklotet, och företagets tvättmedel består i stället av tunna ark som löses upp under tvätten. Därmed sparas både vatten och plast. 

3. Forskare vid kanadensiska Concordia University har tagit fram en metod för att identifiera cancerceller innan de bildar tumörer med hjälp av ett enkelt blod- eller salivprov. Hittills har metoden bara tillämpats på bröstcancerceller, men forskarna hoppas nu testa den på fler cancertyper. 

4. Litiumbatterier kommer att spela en allt viktigare roll i exempelvis elbilar, men har hittills varit svåra att återvinna. Forskare vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm har dock hittat ett sätt att utvinna så mycket som 99 procent av metallen, och dessutom på halva tiden jämfört med i dag. 

5. Läkemedelsföretaget Pfizer har tagit fram ett piller som kan användas för att behandla patienter med covid-19 och då minskar risken att läggas in på sjukhus eller dö med 89 procent. Med sådana piller skulle covid-19 kunna behandlas med receptbelagda mediciner, precis som många andra infektionssjukdomar. Nu hoppas Pfizer på ett snabbt godkännande från det amerikanska läkemedelsverket FDA. 

6. En studie ledd av forskare från Singapore visar att en ny sorts bärbar sensor kan upptäcka bakterieinfektioner i sår innan synbara tecken har uppstått. Därmed kan en större mängd kirurgiska sår-operationer – något som drabbar miljontals patienter varje år och kostar sjukhus världen över många miljarder – upptäckas tidigt, vilket underlättar behandling. 

7. Nu visar den första större studien av vaccinationsprogram mot HPV-virus (som orsakar livmoderhalscancer) att effekterna är betydande. Nedgången i livmoderhalscancer var hela 87 procent för flickor i England som tog vaccinet mellan 12 och 13 års ålder jämfört med de som inte vaccinerades, enligt en studie som publicerats i tidskriften The Lancet.

8. Glitter är vanligt kring jul, men består tyvärr ofta av mikroplast som är skadligt för haven och andra ekosystem. Men nu har forskare vid Cambridge-universitetet tagit fram ett glitter som består av nanokristaller av cellulosa, som är biologiskt nedbrytbart. Detta glitter kommer även att kunna användas inom kosmetika. 

9. Den 64-årige amerikanen Brian Shelton kan vara den första personen som har botats från diabetes typ 1, rapporterar New York Times. Shelton har fått en experimentell stamcellsbehandling som gett hans kropp förmågan att automatiskt kontrollera sina insulin- och blodsockernivåer. Den aktuella studien kommer att pågå i fem år.

10. Vildsvin orsakar stora skador på grödor, men företaget Flox tror sig ha en lösning. De använder drönare som kan upptäcka vildsvin med hjälp av värmekameror. Drönarna kan sedan skicka ut ultraljud som stör vildsvinen och får dem att ge sig iväg. Flox hoppas nu få in investeringar från riskkapitalbolag i Europa och USA.