Tio goda nyheter som lyfte nyhetsflödet i april

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av mars.

De första 100 miljoner doserna av covid 19-vaccin i världen tog 61 dagar att administrera. De senaste 100 miljonerna bara sex dagar. Bilden är från Olympiastadion i Montreal, i början av april.

De första 100 miljoner doserna av covid 19-vaccin i världen tog 61 dagar att administrera. De senaste 100 miljonerna bara sex dagar. Bilden är från Olympiastadion i Montreal, i början av april.

Foto: Paul Chiasson

Ledare2021-05-03 05:35
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Över 1 miljard vaccindoser mot covid-19 har nu administrerats globalt, enligt siffror från Oxford-universitetets Our World in Data. Vaccinationstakten har ökat snabbt – medan de första 100 miljoner doserna tog 61 dagar att administrera tog de senaste 100 miljonerna bara sex dagar

2. En grupp forskare från Storbritannien, Burkina Faso och USA har tagit fram ett effektivt vaccin mot malaria. Vaccinet ger ett skydd mot sjukdom på 77 procent, vilket är första gången ett vaccin når upp till Världshälsoorganisationen WHO:s mål om ett skydd på minst 75 procent.

3. Runt 55 elefanter dödas varje dag av tjuvjägare, men det svenskledda projektet Space for Wildlife bidrar med nya verktyg för att minska tjuvjakten. Med hjälp av satellitteknik från rymdsektorn kan vakter i nationalparker få en överblick över var djuren är utsatta för störst risk och koncentrera sin patrullering där. 

 

4. Med artificiell intelligens (AI) har Google utvecklat nya funktioner för sin karttjänst Google Maps. Baserat på information som hur brant en väg är eller var det brukar uppstå köer kommer appen bland annat att kunna bedöma vilken rutt som är mest bränslesnål.

5. Patienter med svårläkta sår måste ofta komma till sjukhus eller vårdcentraler för att undersöka om såren läker ordentligt. Tack vare ett nytt bandage som utvecklats av forskare vid University of Glasgow kan de besöken bli överflödiga. Bandaget innehåller sensorer och en radiosändare som ser till så att bandaget trycker lagom mycket på såret och skickar information om möjlig infektion. 

6. Tesla-grundaren Elon Musks projekt Neuralink, vars syfte är att ge personer med neurologiska funktionsnedsättningar större kontroll över sina liv, har gjort stora framsteg. Med ett chip som fångar upp hjärnsignaler och sänder dem till en dator kunde makakapan Page spela ett enkelt spel med bara tankekraft. Det återstår dock mycket arbete innan tekniken kan tillämpas på människor.

7. En internationell grupp forskare, varav en från Lunds universitet, har tagit fram en modell för att förutspå hur mycket pollen som kommer att vara i luften under hela gräspollensäsongen. Det kommer att underlätta både för de som har pollenallergi och för sjukvården, som kan förbereda sig bättre för ökningar av allergirelaterade sjukdomar.  

 

8. Irland ansluter sig till de länder som avvecklar kolkraft. Irlands sista kolkraftverk Moneypoint ska istället göras om till en anläggning för förnybar energi. Sveriges sista koleldade kraftvärmeverk vid Hjorthagen i Stockholm stängdes förra året, och även Belgien och Österrike är sedan tidigare kolfria. 

9. Den svenska uppfinningen Exopulse Molii Suit kan minska spasmer hos personer som drabbats av till exempel Parkinson eller stroke. Dräkten består av ett par byxor, en jacka och en styrenhet som används för att skicka elektriska signaler via elektroder på dräktens insida. Molii Suit minskar dessutom smärta hos användarna.

10. När han tillträdde som president tog Joe Biden USA tillbaka in i Parisavtalet om klimatet, och nu har Vita huset presenterat nya mål för att leva upp till åtagandena i avtalet. Framför allt vill Biden-administrationen att USA:s växthusgasutsläpp minskar med hälften till år 2030 jämfört med 2005 års nivåer, vilket forskare menar är fullt möjligt genom bland annat tuffare miljöstandarder för bilar, mer energieffektiva byggnader och mer fossilfri elproduktion.